Inschrijven op de nieuwsbrief

Arlette Codfried

Arlette Codfried - foto Ismene Krishnadath
Arlette Codfried - foto Ismene Krishnadath

is opgegroeid in Suriname en heeft lange tijd in het buitenland gewoond, waarna ze remigreerde. Arlette is opgeleid in theater, dans, zang en beeldende kunst en is actief als schrijfster en uitvoerend artieste. Sinds haar jeugd schrijft ze gedichten en korte verhalen. Werk van haar verscheen in Overpeinzingen, gedichten en verhalen (2003), Considerations, poems and stories from Suriname (2003) en Honderd Dichters 7 (2003). In 2004 verscheen haar eerste kinderboek Opa en Oma. Ze is bestuurslid van de Surinaamse Schrijversgroep '77.

(S772006)

Archief beschikbaar voor: Arlette Codfried

 • Suriname 2006

  Literatuurprogramma internationale dag van de vrouw

  Met: Arlette Codfried, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Els Beerten, Hillary de Bruin

  In het kader van de internationale dag van de vrouw presenteerde het festival een speciaal programma. De Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus schreef een gedicht over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Diana Ferrus' gedicht, 'A Tribute to Sarah Baartman', speelde een sleutelrol bij het besluit van de Franse regering om de resten van Sarah Baartman vrij te geven voor teruggave aan Zuid-Afrika. Deze avond werd, na enkele voordrachten van Surinaamse schrijfsters, de documentaire 'The Life and Times of Sarah Baartman' van de Zuid-Afrikaanse regisseur Zola Maseko vertoond. Diana Ferrus las haar gedicht en vertelde over de geschiedenis van deze vrouw. Ook in dit programma een voordracht van auteur Arlette Codfried, een bijdrage van Celestine Raalte en een open podium.

 • Suriname 2004

  1001 identiteiten - openingsavond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Dansgroep Tandava, Denise Jannah, EKM Dido, Fafiri Brothers, Frits Wols, Gibi Bacilio, Joke van Leeuwen, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  De eerste avond van het festival in Paramaribo biedt een afwisselend programma. Schrijvers uit vijf landen dragen voor uit hun romans en poëzie. Ze spreken onder leiding van Arlette Codfried over hoe in hun land mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven. Denise Jannah zingt werk van dichters uit de vijf landen die vanavond vertegenwoordigd zijn, waaronder dat van de staatsliteratuurprijswinnaar Orlando Emanuels. Cynthia McLeod, Rappa en Frits Wols treden samen op met hun buitenlandse collega-auteurs Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland), Joke van Leeuwen (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië). De dansgroep Tandava danst gedichten van Slory en Shrinivasi. Voor de verdere muzikale omlijsting zorgen de Fafiri Brothers.

 • Suriname 2004

  Districtscommissariaat Nickerie - literaire avond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  Een internationaal programma met voordracht van schrijvers en dichters en met muziek, gepresenteerd door Arlette Codfried. De Surinaamse auteurs Cynthia McLeod en Rappa treden samen op met dichter/performer Gibi Bacilio uit Curaçao, schrijfster EKM Dido uit Kaapstad, de Nederlandse bestseller-auteur Ronald Giphart en een van de grootste dichters uit Indonesië, de Javaan Sitok Srengenge. Jazz-diva Denise Jannah brengt een speciaal programma met gedichten uit vijf landen, door haarzelf op muziek gezet.