Inschrijven op de nieuwsbrief

Annejet van der Zijl

foto Anja van Wijgerden
foto Anja van Wijgerden

(Leeuwarden, 1962) publiceerde in 2010 Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde ze als historica aan de Universiteit van Amsterdam. De vier boeken die Van der Zijl schreef zijn bestsellers en drie ervan zijn of worden verfilmd. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de Gooische villa die in de jaren zestig de ontmoetingsplek was van kunstenaars en dichters. Vier jaar later volgde Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt. In 2004 verscheen Sonny Boy, over de liefdesrelatie tussen een Surinaamse student en een getrouwde Hollandse vrouw tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. De verfilming trok ruim 400.000 bioscoopbezoekers en werd verkozen tot Nederlandse inzending voor de Oscars. Van der Zijl groeide op in Friesland, studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en journalistiek in Londen. Ze werkte bij HP/De Tijd voor ze in 1999 besloot om zich volledig aan haar schrijverschap te wijden. Momenteel werkt Van der Zijl aan een verhaal dat zich afspeelt in de VS tussen 1875 en 1950.

(WU 2012 GR)

Archief beschikbaar voor: Annejet van der Zijl

  • Winternachten 2012

    VPRO's OVT Live

    Met: Annejet van der Zijl, Margot Dijkgraaf, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Trio Droomvogels, Willem Nijholt

    Elk jaar zendt de VPRO radio dit geschiedenisprogramma live uit tijdens het festival, vanaf de locatie Café Brasserie Dudok. In deze aflevering gaan de schrijvers uit het festival in gesprek over literatuur en geschiedenis. Met live muziek. Presentatie Paul van der Gaag en Mathijs Deen. In het eerste uur een gesprek met Lotte Jensen over de herkomst van de Nederlandse droom, een column van Nelleke Noordervliet, en een gesprek over de relatie van biografen met hun hoofdpersonen. Met Annetjet van der Zijl, Bas Kromhout en Hans Renders. In het tweede uur spreken Willem Nijholt en Margot Dijkgraaf over Hella Haasse, en horen we een opname van een interview met Hella Haasse. Hans Blom spreekt over de relatie tussen literatuur en geschiedenis.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 2

    Schatgravers

    De geschiedenis is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. Arthur Japin baseert zich veelal op historische gebeurtenissen of personages. Waar trekt hij in zijn werk de grens tussen feit en verbeelding? En hoe vrij voelt een door de wol geverfd auteur van biografieën zoals Annejet van der Zijl zich om de geschiedenis naar haar hand te zetten? En hoe verdiepte Said el Haji zich voor zijn nieuwe roman in het Mekka van vóór het ontstaan van de islam? Paul van der Gaag leidt het gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    Kijk, een Neger!

    Tot in 1997 kon je in een museum in het Catelaanse Banyoles een opgezette mens bewonderen. 'El Negro' was een zwarte Zuid-Afrikaan, die pas na aanhoudende wereldwijde protesten werd verwijderd, en begraven in Afrika. Frank Westerman schreef naar aanleiding van deze geschiedenis El Negro en ik. De Zuid-Afrikaanse Diana Ferrus dichtte over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Hoe keek en kijkt blank naar zwart? Annie M.G. Schmidt-biografe Annejet van der Zijl schrijft erover in haar 'als beste roman van 2004' ontvangen roman Sonny Boy . Een gesprek over 'wij en zij', onder leiding van Noraly Beyer.