Alvina Chamberland
(VS) is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Ze behaalde haar MA in genderstudies aan de Sodertorns Universiteit Stockholm met een proefschrift over transfeminine zusterschap en intersectionaliteit in New York. In 2015 co-publiceerde ze in Zweden Allt som ar Mitt: Valdtakt, Stigmatisering och Upprattelse (Alles wat van mij is: verkrachting, stigmatisering en schadeloosstelling). In september 2018 verscheen haar roman Utelast - Uppvaxt- nostalgi for freaks (Locked Out - Een nostalgisch verslag over opgroeien voor freaks), een parodie op het coming of age-genre. Door middel van poetisch proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30. De lezer volgt haar reis door de wildernis van IJsland en over de boulevards van Berlijn en Parijs terwijl ze vragen onderzoekt over eeuwigheid, seksualiteit, verlangen, dood, liefde en hoe moeilijk het is om zacht te blijven als je een onophoudelijk doelwit bent van de geheime lust en openlijke afkeer van heteromannen.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Alvina Chamberland
-
Writers Meeting
Met: Alvina Chamberland, Andrej Koerkov, Asta Olivia Nordenhof, Francis Broekhuijsen, George Abraham, Ilonka Reintjens, Judith Uyterlinde, Maarten van der Graaff, Margot Dijkgraaf, Mikaella Clements, Neeke Scheers, Onjuli Datta, Rešoketšwe Manenzhe, Rosabelle Illes, Stefanie Parisius-Sewotaroeno, Viv Groskop, Yael van der Wouden
De Writers Meeting is een besloten bijeenkomst in Huis van het Boek in Den Haag, speciaal georganiseerd voor en met de internationale auteurs die aan het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival 2024 deelnemen, evenals enkele Nederlandse auteurs en het team van festivalprogrammamakers.
De Writers Meeting begint met een tour de table waarin de deelnemers zichzelf introduceren.
Vervolgens hebben de gesprekken tot doel elkaar te leren kennen, gedachten uit te wisselen over de wereld waarin we leven en de betekenis van literatuur voor onze tijd. On Fire, het thema van deze festivaleditie, is daarbij het motto.
Margot Dijkgraaf, literair criticus, schrijver, curator, interviewer en debathost, leidt het gesprek. Ze geeft het woord aan ieder. Vervolgens heeft ieder de gelegenheid op elkaars observaties te reageren. Host van de Writers Meeting is Barbara den Ouden, Team Coordinator en International Specialist van het Nederlands Letterenfonds.
Het rondetafelgesprek wordt gevolgd door een korte rondleiding door Huis van het Boek en de tentoonstelling Boeken als...., waarin boeken uit de museumcollectie getoond worden naast werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Shani Leseman, An Onghena, Jorge Mendez Blake, en Hans Op De Beeck. De tentoonstelling Boeken als... geeft een beeld van de verschillende rollen die boeken spelen in onze samenleving en in onze persoonlijke levens.
Huis van het Boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, is gevestigd in het voormalige residentie van Baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en is gewijd aan het handgeschreven en gedrukte boek van gisteren en vandaag. Het museum, voor het publiek geopend sinds 1852, bezit een uitgebreide collectie boeken uit alle perioden van de Westerse boekgeschiedenis, beginnend bij Middeleeuwse manuscripten die volledig met de hand zijn geschreven en verlucht. De karakteristieke boekenzaal waar een selectie van deze prachtige werken te zien is, biedt een overzicht van de ontwikkeling van handschrift, vormgeving en decoratie van handgeschreven werken. Het museum organiseert verder tijdelijke tentoonstellingen over het oude en moderne boek.
-
Schrijver Alvina Chamberland in De Haagse Hogeschool
Met: Alvina Chamberland, Suzy Byczuk
De Zweeds-Amerikaanse schrijver Alvina Chamberland is te gast bij The Lighthouse Book Club! De Engelstalige boekclub van De Haagse Hogeschool heeft haar roman Love the World or Get Killed Trying gelezen en gaat hierover met haar in gesprek. Jij kunt hier bij zijn!
Het interview wordt geleid door Suzy Byczuk, student European Studies aan De Haagse Hogeschool. Dit event is gratis toegankelijk en open voor alle studenten, medewerkers en belangstellenden, ook als je geen lid bent van de boekenclub. Graag wel eerst aanmelden.
Door middel van poëtisch proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt Alvina's roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30. De lezer volgt haar reis door de wildernis van IJsland en over de boulevards van Berlijn en Parijs terwijl ze vragen onderzoekt over eeuwigheid, seksualiteit, verlangen, dood, liefde en hoe moeilijk het is om zacht te blijven als je een onophoudelijk doelwit bent van de geheime lust en openlijke afkeer van heteromannen.
Alvina Chamberland (VS) is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Ze behaalde haar MA in genderstudies aan de Södertörns Universiteit Stockholm met een proefschrift over transfeminine zusterschap en intersectionaliteit in New York. In 2015 co-publiceerde ze in Zweden Allt som är Mitt: Våldtäkt, Stigmatisering och Upprättelse (Alles wat van mij is: verkrachting, stigmatisering en schadeloosstelling). In september 2018 verscheen haar roman Utelåst - Uppväxt- nostalgi för freaks (Locked Out - Een nostalgisch verslag over opgroeien voor freaks), een parodie op het coming of age-genre. Love the World or Get Killed Trying is haar Engelstalige debuutroman, gepubliceerd in 2024.
Festivaltip: tijdens de gevarieerde festivalavond Saturday Night Unlimited, op 25 januari 2025 in vijf zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, treedt Alvina Chamberland op in het programma Trans, Writing, Joy, een viering van gender, literatuur en creatieve energie met auteurs Alara Adilow, Alvina Chamberland en Zaïre Krieger, presentatie: Alejandra Ortiz.(Trans-)auteurs uit verschillende delen van de wereld zullen voorlezen uit hun werk en praten over de manier waarop deze concepten hun werk en hun leven bepalen. Na de discussie wordt de zaal omgetoverd tot een 'Room of Joy', met muziek, dans en viering van ieders uniciteit. Voel je vrij om mee te dansen! Dit programma, net als het gesprek met Alvina op de Haagse Hogeschool, Engels gesproken. Boek hier je tickets via de online kassa van Het Nationale Theater voor Saturday Night Unlimited (ieder t/m 30 jaar 15 Euro; vanaf 31 jaar 35 Euro).
-
Trans, Writing, Joy
Daag jouw perceptie van Vrouwelijkheid en Mannelijkheid uit en doe met ons mee! Dit programma is een viering van Gender, Literatuur en Creatieve Energie.
Alvina Chamberland en Alara Adilow zullen voorlezen uit hun werk en met Alejandra Ortiz spreken over de manier waarop deze concepten hun werk en hun leven bepalen. Na het gesprek wordt de zaal omgetoverd tot een Room of Joy, met muziek, dans en viering van ieders uniciteit met optredens van dichter en spoken word-artiest Zaïre Krieger, performer Patri Roa Johansen en DJ Shari Jae. Voel je vrij om mee te dansen!
Alara Adilow is een Nederlandse dichter en schrijver van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. Adilow publiceerde gedichten in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze is gastschrijver bij nY en werkt aan haar romandebuut Kijk es naar al dit licht, dat verschijnt in 2025.
Alvina Chamberland is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Door middel van dichterlijk proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30.
Zaïre Krieger is dichter, spoken word-artiest, activist, journalist en vertaler. Haar performances zijn gelaagd, ritmisch en doorvoeld. Ze vertaalde het gedicht The Hill We Climb dat Amanda Gorman voordroeg tijdens Joe Bidens inauguratie. In 2025 verschijnt haar tweetalige dichtbundel Chameleon, over het maken van een eigen plek om je thuis te voelen en jezelf toestaan multidimensionaal te zijn.
Alejandra Ortiz is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, en haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn.
Patri Roa Johansen is een Colombiaanse transman die opgroeide in Denemarken en nu in Nederland woont. Hij was een gastheer van het wekelijkse Latin T-Huis cafe in Amsterdam, nu helpt hij nog af en toe als hij tijd heeft. Daarnaast maakt hij deel uit van Papaya Kuir, een collectief van Trans/Queer Latinx asielzoekers en kunstenaars in Nederland. Hij is een geweldig muzikant, of treedt op als Drag King en dj.
Shari Jae is sinds de oprichting drijvende kracht van het T-Huis (Transhuis) in Amsterdam, een safe space voor transpersonen in het Amsterdamse Wallengebied. In 2024 nam ze feestelijk afscheid als coordinator. Ze blijft zich inzetten voor de doelgroep. Als baby kwam ze eind jaren zestig vanuit Biafra (nu Nigeria), waar toen een burgeroorlog woedde, terecht in Nederland. In haar jeugd bij pleegouders heeft ze de gevolgen van polio nooit als belemmering gezien. Als ze in de veertig is, gaat ze in transitie. Ze is sinds 2021 ambassadeur van Pride Amsterdam.
Trans, Writing, Joy is samengesteld voor Writers Unlimited Festival 2025 door Alejandra Ortiz en Shantie Singh.