Inschrijven op de nieuwsbrief

Ahmed Essadki

Ahmed Essadki - Mohame El Hakkouni
Ahmed Essadki - Mohame El Hakkouni

Ahmed Essadki werd geboren in 1959 in Ait Bouayach in de Marokkaanse Rif. Hij studeerde politieke wetenschap aan de Universtiteit van Fez. De politieke en socio-economische verhoudingen boden hem in Marokko geen menswaardig bestaan en is als veel landgenoten naar west-Europa vertrokken. Momenteel werkt hij als sociaal cultureel werker in Den Haag. Eind jaren tachtig begon Essadki met het schrijven van poezie in het Tamazight (Berbers). In 1997 publiceert hij zijn eerste bundel De strijdkreet van de aarde met dertien verhalen, die in het Nederlands zijn vertaald door Roel Otten. Zijn tweede bundel ' de diepte van het leven" ligt inmiddels klaar voor uitgave. Zijn poezie kenmerkt zich door een kritische levensverhouding en gaat over thema's als onderdrukking, machtmisbruik, migratie, ontworteling en de waarde van de eigen cultuur. Essadki heeft in de afgelopen jaren deelgenomen aan diverse culturele manifestaties zowel in Nederland als in het buitenland. Voorjaar 2008 werd in Antwerpen een feestelijk programma als hommage aan de dichter georganiseerd.

Archief beschikbaar voor: Ahmed Essadki

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    De taal van mijn hart - Tamazight

    In het programma Taal van mijn hart bespraken de auteurs Ahmed Essadki, Rachida Lamrabet en El-Mahdi Acherchour - die alledrie het Berbers als moedertaal hebben - over de betekenis van die taal voor hen. Berbers of Tamazight wordt onder meer in Marokko, Algerije en Libië gesproken. Ahmed Essadki hanteert in zijn werk bewust het Berbers in een poging de taal in leven te houden. De Vlaamse Rachida Lamrabet, verhuisde op driejarige leeftijd naar België maar 'het Berbers is de taal waarin ik ben opgevoed en het is de taal waarin de culturele overdracht heeft plaatsgevonden'.
    Naast voordrachten van de auteurs werd een fragment vertoond van een documentaire over Essadki. Tevens werd de nieuwe novelle Landwee van Acherchour gepresenteerd. Het programma was onder leiding van Asis Aynan.