Ahmad Tohari
(Indonesië, 1948) geldt als een van belangrijkste Indonesische auteurs. Zijn romans De onheilskomeet en Het dansmeisje uit mijn dorp verschenen in het Nederlands, Duits, Engels, Japans en Chinees. De romans maken deel uit van de trilogie Ronggeng Dukuh Paruk, over een 11-jarig dorpsmeisje dat werkt als danseres en prostituee en dat in de roerige tijd van de couppoging in 1965 ongewild de mascotte van de communistische partij wordt. Tohari groeide op in het Javaanse dorpje Tinggarjaya. Hij ontwikkelde zijn eigen visie op de Indonesische islam waarbij de lokale Indonesische tradities in ere worden gehouden. Begin jaren zeventig verhuisde hij naar Jakarta waar hij o.a. werkte voor de krant Harian Merdeka en het tijdschrift Amanah. Hij schreef toen al korte verhalen, gedichten en essays. Na twee decennia in Jakarta keerde hij terug naar zijn inspiratiebron, het platteland. In 2009 richtte Tohari in zijn geboortestreek het tijdschrift Ancas (Visie) op om de lokale taal, het Banyumasan, te promoten. Daarnaast heeft hij een islamitische school, promoot hij Javaanse volkskunst en is hij adviseur van het ministerie van Cultuur.
(WU 2013 GR)Archief beschikbaar voor: Ahmad Tohari
-
Adriaan van Dis en Ahmad Tohari over de toekomst van Indonesië
Met: Adriaan van Dis, Ahmad Tohari, Michel Maas
Indonesië geldt als een toeristenparadijs, een economisch wonder. De realiteit is dat corruptie welig tiert, het platteland van Java wordt veronachtzaamd en de etnische spanningen alles behalve verdwenen zijn. Ahmad Tohari, auteur van het drieluik Rad van de Regenboog, schrijft over de haat-liefde verhouding met zijn land. Adriaan van Dis maakte de prachtige documentairereeks Van Dis in Indonesië, waarin hij hedendaags Indonesië onder een persoonlijk vergrootglas legde. Michel Maas, Volkskrant-correspondent in Jakarta, leidt het gesprek aan de hand van fragmenten uit de documentaire. Engelstalig.
Het in de brochure aankondigde optreden van Andrea Hirata in dit programma is komen te vervallen. -
VPRO De Avonden Live: Ngwatilo Mawiyoo en Ahmad Tohari
Gesprekken met deze schrijvers uit Kenia en Indonesië, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.
-
Met Umar op wereldreis - Among the Believers
In landen als Indonesië en Turkije krijgt religie steeds meer vat op de politiek. Neemt religie de macht over of is er nog toekomst voor een land waar godsdienst en staat gescheiden zijn? De schrijvers Ece Temelkuran (Turkije) en Ahmad Tohari (Indonesië) spreken met Umar Mirza over de invloed van idealen die door de staat worden gedicteerd. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Engelstalig.