Agustina Bazterrica
(Buenos Aires, 1974) ontving voor haar tweede roman Schitterend lichaam, die in 2020 in het Nederlands verscheen, de belangrijke Premio Clarín Novela 2017. Haar boek werd door de jury unaniem gekozen uit de 494 manuscripten. Het is een dystopische roman over Marcos Tejo, manager van een grote vleesverwerkingsfabriek in een tijd dat dierlijk vlees ongeschikt is voor consumptie vanwege een virus. Hij is een van de weinigen die zich nog kan herinneren dat vlees vroeger afkomstig was van koeien, varkens en gevogelte. Marcos treurt om zijn overleden zoontje en het vertrek van zijn vrouw, zorgt voor zijn zieke vader en staat bijna op voet van oorlog met zijn zus. Dan breekt de dag aan dat hij van een vleesleverancier een levend cadeau krijgt. Schitterend lichaam gaat over rouw en dehumanisering en komt met verrassend geloofwaardige en gruwelijke oplossingen voor prangende mondiale problemen. Bazterrica zet met de roman een genadeloos kritisch en huiveringwekkend beeld neer van een moreel failliete maatschappij.
(WN 2022)Archief beschikbaar voor: Agustina Bazterrica
-
This House is Haunted
Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)
Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?
Tijdens dit programma gingen we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast waren de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en bracht dat live ten gehore. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereerde het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, was erbij en trad op samen met Pola Oloixarac.Voertaal: Engels.
Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:- Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
- Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
- Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
- Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)
-
Een boek als thuis met Agustina Bazterrica
In welk boek kwam jij thuis? - Chris Keulemans interviewde Agustina Bazterrica
Vanuit het festivalthema 'Whose House is This?' stelden we in Een boek als thuis steeds een andere schrijver de vraag: in welk boek kwam jij thuis? De antwoorden konden alle kanten opgaan. Misschien kozen auteurs een boek waarin een huis wordt omschreven dat echt voelt als hun thuis. Of als een plek waar zij graag zouden willen wonen. Maar de auteur kon zich ook thuisvoelen in de manier van schrijven of denken in een bepaald boek. Zo werd Een boek als thuis een kijkje in de boekenkast én de ziel van onze festivalauteurs.
-
Meat:Woman
Vrouwen, vlees en vrouwenvlees - met Agustina Bazterrica, Roanne van Voorst, Elianne van Elderen en Gwen Stok
Wat is de overeenkomst tussen vrouwenlichamen en vlees? Ze worden beide in grote mate geobjectiveerd - in advertenties, film en taalgebruik. Bestaat er dan misschien ook een verband tussen de consumptie van vlees en het objectiveren van het vrouwenlichaam? De Argentijnse auteur Agustina Bazterrica en de Nederlandse antropoloog en schrijver Roanne van Voorst schreven allebei een hoogst intrigerend boek over dit verband. Tijdens Meat:Woman gingen ze met elkaar in gesprek.
Agustina Bazterrica legt de link tussen vrouw en vlees in haar roman Schitterend lichaam (Tender is the Flesh). In haar dystopische Argentinië is kannibalisme gelegaliseerd en eten mensen hun soortgenoten op - maar dan wel degene die toch al het meest onzichtbaar waren. Roanne van Voorst schreef Ooit aten we dieren, een onderzoek naar de toekomst van ons voedsel. Een must-read voor vegetariërs, veganisten én vleeseters: in het toekomstbeeld van Van Voorst eten we juist helemaal geen vlees meer. Twee totaal verschillende narratieven, maar we zullen tijdens dit programma ontdekken of beide auteurs wellicht toch door dezelfde geest gedreven worden.
Nieuw talent Elianne van Elderen liet zich in opdracht van Winternachten festival inspireren door het werk van illustrator Gwen Stok die op haar beurt drie extra tekeningen maakte bij het oeuvre van Bazterrica.
Alvast in de stemming? Beluister onze podcast Short guide to: Meat, waarin programmamaker Joëlle Koorneef in gesprek gaat met Ruth Ozeki, de Japans-Amerikaanse auteur die als geen ander wist te schrijven over vlees. Mijn jaar van het vlees (My Year of Meats) is een humoristische maar zeer kritische roman over onder meer de vleesindustrie, en sloeg in 2000 in als een bom.Voertaal: Engels.