Inschrijven op de nieuwsbrief

Agus Sarjono

Agus Sarjono tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Agus Sarjono tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Java, 1962) schrijft gedichten, novellen en essays. Hij studeerde Indonesische taal en literatuur in Bandung, waar hij in 2002 is gepromoveerd. Sarjono werkt als leraar aan de Theaterfaculteit van de Hogeschool voor de Kunst in Bandung. Hij is redacteur van het literaire tijdschrift Horison en hij is programma directeur van de Raad van de Kunst in Jakarta voor de periode 2002-2006. Werk van hem is gepubliceerd in verschillende media, waaronder de literaire tijdschriften Horison en Dewan Sastera en de bladen Jawa Pos en Kompas . Ook zijn zijn gedichten opgenomen in verschillende anthologieën. Zijn werk bestaat o.a. uit zijn dichtbundels Kenduri airmata (1994) en A Story from the Country of the Wind (Engelse editie 2001), zijn essays Bahasa dan Bonafiditas Hantu en Sastra dalam Empat Orba (beiden uit 2001)en zijntoneelstuk Atas Nama Cinta (2004). Sarjono trad op tijdens Winternachten 1999 en op literaire manifestaties in Indonesië, Maleisië en Duitsland.
WIN2005

Archief beschikbaar voor: Agus Sarjono

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    Poëzie uit Indonesië en Maleisië

    Het Maleis en het Bahasa Indonesia zijn sterk verwante talen. De laatste jaren zoeken schrijvers en dichters uit beide landen zoeken steeds meer toenadering. Zo ook de Javaanse dichter Agus Sarjono en zijn collega uit Maleisië Eddin Khoo. Ze spraken over die verwantschap en droegen voor uit hun werk, samen met de bekende Indonesische dichter Sutardji Calzoum Bachri. In zijn vernieuwende gedichten 'bevrijdt' Sutardji de woorden van hun traditionele betekenis. Engelstalig.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 1

    Hervormingen in Indonesië

    De roep om hervormingen in Indonesië werd steeds luider. Daarin klinken ook de stemmen van de dichters door. De kritische dichter en theatervernieuwer Rendra introduceerde zijn jongere collega-dichters. Soni Farid Mauluna, Nenden Lilis, Agus R. Sardjono en Arahmaiani droegen samen met Rendra hun werk voor en spraken over poëzie en 'reformasi' met voormalig NRC-correspondent in Jakarta Dirk Vlasblom en Henk Maier, hoogleraar Maleise en Indonesische taal- en letterkunde in Leiden.