Inschrijven op de nieuwsbrief

Wieteke van Dort

Wieteke van Dort - foto Joris Jan Bos
Wieteke van Dort - foto Joris Jan Bos

(Surabaya, 1943) is actrice, schrijver, beeldend kunstenaar en zangeres. Ze kreeg landelijke bekendheid door TV-programma's als de Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen, JJ De Bom voorheen De Kindervriend en het Klokhuis. Ook kennen velen haar Nederlands-Indische personage Tante Lien in De Late Late Lien Show, met sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen rond herinneringen aan en heimwee naar Nederlands-Indië. Haar bekendste lied is Arm Den Haag (1975). In 1958 verscheen haar eerste dichtbundel Handen en werd ze in kranten en op de radio genoemd als "jongste dichteres van Nederland". Ze schreef en illustreerde diverse kinderboeken, waaronder De toverbal (2002) en Kleine wolk (2005). In 2003 verscheen Kind in Surabaja: Indische herinneringen, en in 2014 Java revisited in 133 Haiku's.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Wieteke van Dort

  • Winternachten 2019

    Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Verhalen van Ver

    Met: Çiler Ilhan, Anima Jhagroe-Ruissen, Arshia Sattar, Duygu Alkan, Francis Broekhuijsen, Jhilani Wijsman, Mark Kalsbeek, Shagun, Turks koor Escamp, Wieteke van Dort

    Het Winternachten Verhalenfestival van Theater Dakota kreeg deze zondagmiddag zijn feestelijke afsluiting. Verhalen van Ver was een groot en gevarieerd programma met verhalen, muziek en dans uit en over India, Turkije en Nederlands-Indië. Een programma in twee delen: voor de pauze koos je voor één van drie landen-programma's, elk in een andere zaal. Daar hoorde je muziek en de verhalen van schrijvers en wijkbewoners van hun land van herkomst.

    In het India-programma zag u de Indiase schrijver Arshia Sattar. Zij is een kenner van de Ramayana en een fantastische verteller. Danseres Anima Jhagroe-Ruissen, leerling van Sangeet Natak Academy Awardee Guru Geetanjali Lal, trad op met een muziekensemble, samengesteld uit Viresh Kisoendajal (tabla), Lehra (sitar), Martijn Barendregt en Shivant Jhagroe (harmonium) en Ilyas Nadjafi (zang); het programma werd gepresenteerd door Frandjescka Balootje.

    In het Turkije-programma, gepresenteerd door Nesrin Vurucu, was het genieten van optredens van o.a. schrijfster Ciler Ilhan, die nu furore maakt met haar verhalenbundel Verbannen, en van zangeres en ud-speler Duygu Alkan.

    In het Indië-programma, gepresenteerd door Francis Broekhuijsen, zag en hoorde u de mooiste Indische verhalen Wieteke van Dort. Jhilani Wijsman voerde enkele van zijn songs uit.

    Na de pauze was er een prachtige finale voor alle bezoekers. Daar presenteerde Francis Broekhuijsen optredens van al deze – en nog meer - artiesten in de grote zaal van Theater Dakota: muziek van Hindi popgroep Shagun, het koor Turkuaz uit Escamp en de Haagse singer-songwriter Jhilani Wijsman. Als je kaarten reserveerde maakte je ook een keuze welke van drie programma's je voor de pauze wilde bezoeken. Je kaart was natuurlijk ook geldig voor het programma na de pauze.

  • Indische Winternacht 1997

    Indische Winternacht 1997

    Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort

    In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.