Inschrijven op de nieuwsbrief

Vinod Busjeet

Vinod Busjeet - foto Sushant Sehgal
Vinod Busjeet - foto Sushant Sehgal

Vinod Busjeet groeit op in Mauritius, komt in 1971 naar de VS om er te studeren en woont in Washington DC. Silent Winds, Dry Seas (Stille Winden, Droge Zeeën, 2021) is zijn romandebuut. Het boek vertelt in proza en poëzie het coming-of-age verhaal van Vishnu, een Mauritiaanse jongen die de kans krijgt met een beurs in het buitenland naar de universiteit te gaan. Silent Winds, Dry Seas speelt zich voornamelijk af in de jaren vijftig en zestig en schetst ook het tumultueuze pad naar de onafhankelijkheid van het zeer diverse en multiraciale Mauritius, dat tot 1968 een Britse kolonie was. Busjeet is lang werkzaam geweest in de wereld van economische ontwikkeling, internationale financiën en diplomatie met onder meer functies bij de Wereldbank en de International Finance Corporation. Daarvoor heeft hij in Mauritius als docent op een middelbare school gewerkt.

(2023)

Archief beschikbaar voor: Vinod Busjeet

  • Na de komma, contractarbeid in Suriname en Mauritius

    Na de komma - Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet

    Met: Raj Mohan, Shantie Singh, Vinod Busjeet

    In deze aflevering van de Writers Series gaat Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet over de impact van de contractarbeid op het heden. Dichter en muzikant Raj Mohan geeft een muzikaal optreden. Allen zijn nakomelingen van Indiase contractarbeiders en opgegroeid te midden van verschillende tradities. Welke geef je door aan de volgende generatie en welke verwerp je?

    Busjeets romandebuut Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen onlangs in Nederlandse vertaling als Stille winden, droge zeeën. Van Singh verschijnt eind 2023 Na de komma: Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme.

    De gesprekken in deze Writers Series-aflevering zijn Engelstalig.

    Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft in Suriname, maar meteen begon het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië als vervanging om de plantages te laten draaien in Suriname, en (hier minder bekend) ook in Mauritius. De koloniale mentaliteit hield stand. De slavernij was afgeschaft, maar de wantoestanden duurden voort.

    Shantie Singh (1982) is schrijver, presentator, programmamaker, theatermaker, vrouwenrechtenactivist en creatief bestuurskundige, oftewel 'glambtenaar' bij de gemeente Rotterdam. Shantie is geboren in Almelo, haar ouders komen uit Suriname en haar voorouders uit India. Sinds 2006 woont zij in Rotterdam. Ook is zij een storytelling fashionista. Zij schreef met haar roman Vervoering een familiekroniek over vier generaties die binnen honderd jaar verspreid werden over drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Eind 2023 verschijnt van haar het boek Na de komma, (uitgeverij De Geus) een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland. Na de komma wordt eind 2023 gepubliceerd. Het is mogelijk om dit boek tijdens deze Writers Series te reserveren.

    Vinod Busjeet is geboren in Mauritius en woont in Washington DC. Hij was lange tijd actief in de wereld van economische ontwikkeling, internationale financiën en diplomatie met onder meer functies bij de Wereldbank en de International Finance Corporation. Daarvoor heeft hij in Mauritius als docent op een middelbare school gewerkt. Hij is opgegroeid in verschillende tradities: Indiaas, Frans, Creools en Chinees. Zijn debuutroman Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen in 2023 in Nederlandse vertaling onder de titel Stille winden, droge zeeën bij uitgeverij Sampreshan. Het verhaalt over een nakomeling van Brits-Índische contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Mauritius werden overgebracht. Dit eiland werd voor het eerst gekoloniseerd door de Nederlanders; daarna kwam het in Franse en vervolgens Britse handen. Het werd 55 jaar geleden onafhankelijk. Het is ook een universeel verhaal over identiteit, over de erfenis van het kolonialisme, over traditie, moderniteit, emigratie, en de drang naar succes. Een verhaal dat erg herkenbaar is voor nakomelingen van Indiase contractarbeiders in andere delen van de wereld, waaronder het Caribisch Gebied, inclusief Suriname; én een verhaal over een onderdeel van de Europese koloniale geschiedenis dat vaak onderbelicht blijft.

    De gesprekken in deze Writers Series-aflevering worden afgewisseld door optredens van dichter en muzikant Raj Mohan, die in 2008 zijn eerste dichtbundel Bapauti / Erfenis,een verdieping van de songs van zijn album Kantráki / Contractarbeiderpubliceerde. Hij speelt en zingt composities gebaseerd op eigen teksten en op gedichten van hedendaagse Urdu-dichters, in de (licht)-klassieke Noord-Indiase traditie.


    Dit Writers Series-programma is Engelstalig.
    Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
    Samenstelling en presentatie programma: Shantie Singh (Writers Unlimited)

    Writers Series: Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet

    Woensdag 8 november 2023, 20:30-22:00 uur
    Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

    Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 18-21 januari 2024) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.