Inschrijven op de nieuwsbrief

Tatjana Almuli

Tatjana Almuli - foto: Aline Bouma
Tatjana Almuli - foto: Aline Bouma

(Amstelveen, 1991) is schrijver, fotograaf en journalist, onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en LINDA.Meiden. Haar debuut Knap voor een dik meisje verschijnt in 2019. Hierin neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. In 2022 verschijnt haar roman Ik zal je nooit meer, over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw, en een dochter die de moeder die ze te vroeg verloor een beetje terugvindt. Met Malou Holshuijsen maakt ze de podcast Tussen dertig en doodgaan, over wat er speelt vanaf je dertigste: de rauwe schoonheid van het leven - met de smerige randjes die daarbij horen. Ze presenteert op TikTok en NPO3 Dikke vette leugens, een eerlijke, vrolijke en kritische online VPRO-serie voor en door dikke mensen.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Tatjana Almuli

 • Interview met Tatjana Almuli

  Interview met schrijver en journalist Tatjana Almuli over dik zijn

  Met: Heera Dijk, Tatjana Almuli

  Tatjana Almuli is dinsdagmiddag 27 februari 2024 interviewgast van The Lighthouse/De Haagse Hogeschool en Writers Unlimited.

  Tatjana schrijft voor onder meer Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en Volkskrant Magazine. Haar boek Knap voor een dik meisje: het gewicht van gewicht verscheen in 2019. Hierin neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een samenleving waar dun zijn de norm is.

  Ze is verder redacteur en presentator van Dikke vette leugens, een eerlijke, vrolijke en kritische VPRO-serie voor en door dikke mensen die te zien is op TikTok en NPO3.

  Het gratis toegankelijke (reserveren aanbevolen) gesprek met Heera Dijk, docent HBO-ICT, vindt plaats van 16:00 tot 17:00 uur in de Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Den Haag HS).

  (Dit programma zou eigenlijk plaatsvinden tijdens het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag op 18 januari 2024 maar moest toen worden uitgesteld.)

  Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo's haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.

  In haar publicaties en in TikTokserie Dikke vette leugens neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam. Tatjana roept dikke mensen op hun stem te laten horen, zo open en eerlijk mogelijk. Dat is haar alvast uitstekend gelukt. Weg met de schaamte!

  Writers Series: Tatjana Almuli vertelt over het doorbreken van taboes rond gewicht; interviewer: Heera Dijk.
  Dinsdag 27 februari 2024, 16:00 - 17:00 uur
  Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Den Haag HS)

 • Writers Unlimited 2024

  Schrijver en journalist Tatjana Almuli in de Haagse Hogeschool

  Met: Samira Çiftçioğlu, Tatjana Almuli

  Tatjana Almuli is donderdagmiddag 18 januari 2024 interviewgast van The Lighthouse/De Haagse Hogeschool en het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival. In het gratis toegankelijke (reserveren aanbevolen) interview met Samira Çiftçioğlu, student communicatie aan de HHS, vertelt de schrijver en journalist onder meer over haar boeken Knap voor een dik meisje en Ik zal je nooit meer, en over haar TikTokserie Dikke vette leugens waarin ze met tips, sketches en interviews nieuw licht werpt op (over)gewicht.

  Het gesprek vindt plaats van 15:45 tot 17:15 uur in de Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Den Haag HS).

  Tatjana Almuli (1991) is schrijver, fotograaf en journalist, onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en LINDA.Meiden. Haar debuut Knap voor een dik meisje verschijnt in 2019. Hierin neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

  In 2022 verschijnt haar roman Ik zal je nooit meer, over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw, en een dochter die de moeder die ze te vroeg verloor een beetje terugvindt. Met Malou Holshuijsen maakt ze de podcast Tussen dertig en doodgaan, over wat er speelt vanaf je dertigste: de rauwe schoonheid van het leven - met de smerige randjes die daarbij horen.

  Tajtjan Almuli presenteert op TikTok en npo3.nl Dikke vette leugens, een eerlijke, vrolijke en kritische online VPRO-serie voor en door dikke mensen, voor iedereen die zich dik voelt en iedereen die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen.

  Van 18 tot en met 21 januari 2024 is het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.