Sunny Bergman
(Amsterdam, 1972) is documentairemaker, regisseur, programmamaker voor de VPRO, schrijver, activist en acteur. Van jongs af aan zette ze al vraagtekens bij wat normaal wordt gevonden, in levenswijze, maar ook in huidskleur, seks en schoonheid, wat terugkomt in haar programma's en documentaires. Enkele veelbesproken films zijn Beperkt Houdbaar (2007), over het huidige schoonheidsideaal, en Sletvrees (2013) waarin ze (vrouwelijke) seksualiteit en bevrijding onderzoekt. Ook de documentaire Zwart als roet (2014), waarin Bergman de Nederlandse traditie van het sinterklaasfeest kritisch beschouwt, maakte veel los in het maatschappelijk debat. Haar film Man Made (2019) onderzoekt het fenomeen mannelijkheid: wat is dat eigenlijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hoe lijden mannen onder deze ideeën? Bergman studeerde filosofie & politiek in York, Engeland, het land waar haar moeder vandaan komt.
(WN 2020)Archief beschikbaar voor: Sunny Bergman
-
Beeldvormers en beeldenstormers
Decolonize the Mind 3: Hoe verloopt het proces van dekolonisatie in de huiskamer van de gemiddelde televisiekijker, de gevestigde geschiedschrijving aan de universiteit en in jeugdboeken?
Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.
Een gesprek met documentairemaker, schrijver en journalist Sunny Bergman, historicus en universitair docent aan de Universiteit Leiden Karwan Fatah-Black en kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman, bekend van onder meer de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.
-
Rage Becomes Her - Soraya Chemaly en Sunny Bergman over vrouwen, ongelijkheid en de waarde van woede
Met: Mirthe Frese, Soraya Chemaly, Sunny Bergman
De Amerikaanse schrijver en activist Soraya Chemaly en de Nederlandse documentairemaker Sunny Bergman gingen in gesprek over boosheid als middel voor verandering.
Chemaly schreef de internationale bestseller Rage Becomes Her en Bergman kennen we van spraakmakende documentaires als Man Made, Zwart als roet en Sletvrees.
'Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe' stelt Chemaly. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. Chemaly vindt dat woede van vrouwen niet alleen gerechtvaardigd is, maar ook een krachtig middel voor verandering is. Ze stelt dat boosheid een scheppende kracht is, het beste middel tegen onderdrukking. Sunny Bergman stond begin april volop in de belangstelling met haar documentaire Man Made, over mannelijkheid. In een dubbelinterview in de Volkskrant met cabaretier Theo Maassen zei ze hierover: 'Ik vond het nu wel tijd mannen aan te spreken: als jullie niet veranderen, kunnen we van de samenleving geen betere plek maken voor onze kinderen'. Gespreksleider was Mirthe Frese.Het programma was Engelstalig.
Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken