Inschrijven op de nieuwsbrief

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst
Roanne van Voorst

(Utrecht, 1983) is dr. in de antropologie, schrijver, onderzoeksjournalist, (TEDx-)spreker en universitair docent. Zij schreef zeven boeken, zowel fictie als non-fictie. Haar laatste boek, Met z'n zessen in bed, onderzoekt de toekomst van liefde en vriendschap. Haar werk werd vertaald in verschillende talen en enkele van haar boeken worden internationaal gepubliceerd. Als 'antropoloog van de toekomst' richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze 'duurzame menselijkheid' noemt: hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en 'fake news'? Wat houdt ons menselijk, in tijden van robotisering? Zullen we straks verliefd worden op robots, dineren met avatars, en onze werktaken overlaten aan algoritmes? Wat is daarvan het effect op onze samenleving, en op ons individueel geluk en welzijn? En welke vaardigheden moeten we onszelf aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven?

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Roanne van Voorst

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Whose House is This?

  Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..

  Whose House is This? is het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteren we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen laten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
  Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten komen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trekt voorbij. Verschillende stemmen geven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. Kom luisteren naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.

  Om niets te missen raden we je aan om dit programma van begin tot eind bij te wonen. Maar we lichten alvast een tipje van de sluier op: auteur en kunstenaar Neske Beks zet haar tanden in ons thema (en het is de vraag wat ze ervan overlaat), auteur Pola Oloixarac laat ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteert ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) zal vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuiskomen op ons podium. Hang je jas op, doe je schoenen uit en laat je door deze en vele andere auteurs en artiesten meevoeren!

  Voertaal: Engels.

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Een boek als thuis met Roanne van Voorst

  Vanuit het festivalthema 'Whose House is This?' stellen we in Een boek als thuis steeds een andere schrijver de vraag: in welk boek kwam jij thuis? De antwoorden kunnen alle kanten opgaan. Misschien kiezen auteurs een boek waarin een huis wordt omschreven dat echt voelt als hun thuis. Of als een plek waar zij graag zouden willen wonen. Maar de auteur kan zich ook thuisvoelen in de manier van schrijven of denken in een bepaald boek. Zo wordt Een boek als thuis een kijkje in de boekenkast én de ziel van onze festivalauteurs. Chris Keulemans interviewt Roanne van Voorst.

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Meat:Woman

  Vrouwen, vlees en vrouwenvlees - met Agustina Bazterrica, Roanne van Voorst, Elianne van Elderen en Gwen Stok

  Wat is de overeenkomst tussen vrouwenlichamen en vlees? Ze worden beide in grote mate geobjectiveerd - in advertenties, film en taalgebruik. Bestaat er dan misschien ook een verband tussen de consumptie van vlees en het objectiveren van het vrouwenlichaam? De Argentijnse auteur Agustina Bazterrica en de Nederlandse antropoloog en schrijver Roanne van Voorst schreven allebei een hoogst intrigerend boek over dit verband. Tijdens Meat:Woman gaan ze met elkaar in gesprek.

  Agustina Bazterrica legt de link tussen vrouw en vlees in haar roman Schitterend lichaam (Tender is the Flesh). In haar dystopische Argentinië is kannibalisme gelegaliseerd en eten mensen hun soortgenoten op - maar dan wel degene die toch al het meest onzichtbaar waren. Roanne van Voorst schreef Ooit aten we dieren, een onderzoek naar de toekomst van ons voedsel. Een must-read voor vegetariërs, veganisten én vleeseters: in het toekomstbeeld van Van Voorst eten we juist helemaal geen vlees meer. Twee totaal verschillende narratieven, maar we zullen tijdens dit programma ontdekken of beide auteurs wellicht toch door dezelfde geest gedreven worden.

  Nieuw talent Elianne van Elderen laat zich in opdracht van Winternachten festival inspireren door het werk van illustrator Gwen Stok die op haar beurt drie extra tekeningen maakt bij het oeuvre van Bazterrica.
  Alvast in de stemming raken? Beluister halverwege mei onze podcast Short guide to: Meat, waarin programmamaker Joëlle Koorneef in gesprek gaat met Ruth Ozeki, de Japans-Amerikaanse auteur die als geen ander wist te schrijven over vlees. Mijn jaar van het vlees (My Year of Meats) is een humoristische maar zeer kritische roman over onder meer de vleesindustrie, en sloeg in 2000 in als een bom.

  Voertaal: Engels.

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Moving into Space

  Als de aarde niet meer thuis geeft - met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Robin Block, Roanne van Voorst & Sherida Kuffour (moderator)

  Fantasy en sciencefiction bevinden zich in de marge van het literaire veld, ondanks de grote hoeveelheid lezers die ze aantrekken. Terwijl deze genres, fantasierijk en beeldend als ze zijn, juist de definitie van literatuur oprekken en verrijken. Op literaire festivals wordt er meestal weinig aandacht besteed aan speculatieve fictie. Tijd om daar verandering in te brengen! Tijdens deze Winternachten (thema: Whose house is this?) kijken we niet alleen naar 'het huis' in traditionele zin, maar maken we ook ruimte voor verhalen waarin de aarde niet meer volstaat als huis of als thuis.

  Want in onze huidige wereld kunnen we ons nog makkelijk voorstellen wat een huis is, of een bewoner. En we herkennen onze vormen van samenleven en communiceren. Maar hoe leven we samen in 2060? Hoe ziet een huis in een andere dimensie eruit en hoe praten we daar met elkaar? En wat als de aarde niet langer 'thuis geeft': waar vinden we dan een nieuw huis? En wat als daar al iemand woont? Tijdens Moving into Space gaan we in gesprek met auteurs die buiten de grenzen denken van het huis dat wij nu kennen. We vieren we de veelzijdigheid en creativiteit van speculatieve fictie - en hopelijk vinden we daarin een nieuwe wereld waar we ons thuis kunnen voelen.

  'Antropoloog van de toekomst' Roanne van Voorst buigt zich over het huis van de toekomst, terwijl dichter en performer Robin Block, een groot liefhebber van sciencefiction, een ode aan het genre brengt. De Amerikaanse auteur Nana Kwame Adjei-Brenyah herinnert ons er met zijn prachtige, schrijnende werk aan dat de toekomst een grillige plek kan zijn. Moving into Space laat zien waarom speculatieve fictie bij uitstek ook politieke werken zijn, en waarom juist dit genre zo belangrijk is voor de toekomst van de literatuur. We verkennen het heden en het verleden maar vooral de toekomst, we gaan de dimensionale paden op en de interplanetaire lanen in...

  De avond wordt afgesloten door de geweldige band N3RDISTAN, bekend van hun mythische elektronische tunes. N3RDISTAN creëert een meespelende poëtische fusion die ongebruikelijk en sereen is. We gaan dansend de toekomst in!

  Voertaal: Engels.

  Leestips om erin te te komen (van auteurs in dit programma):

  • Friday Black van Nana Kwame Adjei-Brenyah
  • In Between, Di Antara van Robin Block
  • Met zijn zessen in bed van Roanne van Voorst

  Nog meer lezen? Dit zijn een aantal van de speculatieve boeken waardoor Fleur Jeras en Nisrine Mbarki, de makers van dit programma, zich hebben laten inspireren:

  • The Djinn Falls in Love & Other Stories van Amal El-Mothar e.a.
  • Lagoon van Nnedi Okorafor
  • Who Fears Death van Nnedi Okorafor
  • Black Leopard, Red Wolf van Marlon James
  • Lilith's Brood van Octavia Butler
  • Popisho van Leone Ross