Remco Raben
(1962) is bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en universiteit hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Voor die tijd was hij onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde op de geschiedenis van etnische verhoudingen in Batavia en Colombo in de VOC-tijd. Hij publiceerde over Indonesië en Zuidoost-Azië in de vroegmoderne en moderne tijd. Boeken van zijn hand zijn onder meer De geschiedenis van Indische Nederlanders (2006), Being "Dutch" in the Indies. A history of creolisation and empire, 1500-1920 (2007), The world of Jan Brandes (2004), De oude Indische wereld (2003) en Beelden van de Japanse bezetting van Indonesië (1999).
Archief beschikbaar voor: Remco Raben
-
Laksmi Pamuntjak and Hilde Janssen: Living in Indonesia during the 1965-1966 mass killings
Met: Hilde Janssen, Laksmi Pamuntjak, Remco Raben
Een taboe in Indonesië: de massamoorden ten tijde van de machtswisseling Soekarno-Suharto. Met de zojuist in Nederlandse vertaling verschenen roman Amba, of de kleur van rood beschrijft de Indonesische schrijfster Laksmi Pamuntjak de gebeurtenissen vanuit het perspectief van gewone mensen, in de vorm van een tragische liefdesgeschiedenis. Ze probeert daarmee de verwerking in Indonesië van deze episode uit de recente geschiedenis een impuls te geven. Op maandag 5 oktober gaat journaliste en antropologe Hilde Janssen met haar in gesprek, onder leiding van historicus Remco Raben.
Laksmi Pamuntjak (Indonesië, 1971) publiceerde in 2012 haar debuutroman Amba, die inmiddels in het Engels, Duits en Nederlands is verschenen. De roman is een moderne versie van een liefdesverhaal uit de Mahabharata, in de context van de bloedige gebeurtenissen tijdens de communistenjacht in 1965 en 1966. Pamuntjak, een van de weinige Indonesische schrijvers die in het Engels publiceren, brak in 2005 internationaal door met haar eerste dichtbundel Ellipsis. Ze publiceert ook artikelen over kunst, literatuur, klassieke muziek, politiek, film en eten. In 2014 verscheen haar tweede roman Aruna dan Lidahnya, inmiddels een bestseller in Indonesië.
Hilde Janssen schreef in haar dit jaar verschenen boek Enkele reis Indonesië onder meer over deze zelfde roerige periode. Ze vertelt het historische verhaal van vier Nederlandse vrouwen, die zich in 1947 vestigden in de nieuwe Republik Indonesia en trouwden met Indonesiërs. Net als Pamuntjak beschrijft ze hoe geliefden van elkaar worden gescheiden als gevolg van de politieke ontwikkelingen. Janssen publiceerde eerder Schaamte en Onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië (2010).
Remco Raben leidt het gesprek tussen de twee auteurs. Hij is bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Literatuur- en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië/Indonesië, naar koloniaal en revolutionair geweld in Indonesië, herinneringsculturen, en niet-westerse en koloniale kunstgeschiedenis.
Een avond in samenwerking met Bibliotheek Den Haag, Xander Uitgevers en festival Read My World. Voertaal Engels. Boekverkoop door Van Stockum Boekhandel.
-
Van Indië tot Indonesië - opening en inleiding
Wat is dekolonisatie? Het is een vertrek, geleidelijk weliswaar, van de oude koloniale macht. Is het ook een aankomst? De dekolonisatie van Indonesië zit vol vragen en onzekerheden. Remco Raben, een van de bedenkers van het onderzoeksprogramma, sprak hierover in zijn inleiding. Vervolgens presenteerden de onderzoekers de antwoorden die hun deelstudies in het onderzoeksprogramma 'Van Indië tot Indonesië' opleverden. De Jakartaanse dichter Zeffry Alkatiri opende de dag met het gedicht Amsterdam-Batavia. Hij vertelde het verhaal van Jakarta als ooggetuige van de geschiedenis.
-
Film: Blanke huid, gele commandant / Shiroi Hada to Kiiroi Taicho
(Manao Horiuchi, Japan, 1960) Deze film veroorzaakte een storm van protest in Nederland en werd nog niet eerder in Nederland vertoond. De 'goede' Japanse kampcommandant Yamaji Tadashi bestiert tijdens de Tweede Wereldoorlog het interneringskamp voor vrouwen en kinderen Kampili in Sulawesi. Onder toejuiching van de vrouwen wordt Yamaji aan het eind van de film vrijgesproken. De vrouwelijke rollen werden gespeeld door personeel en familieleden van de Amerikaanse ambassade in Tokio. Met een Engelstalige inleiding door Kaori Maekawa en Remco Raben. De film is Nederlands ondertiteld.
-
Soekarno
Soekarno is in! Zeker nu zijn dochter president is geworden. Zijn biografie verscheen in 2001 in Jakarta, uitgerekend door een Nederlander geschreven. Schrijver en biograaf Lambert Giebels sprak met journalist Ed van Westerloo, die de primeur van zijn leven maakte met het enige Nederlandse televisie-interview ooit met Soekarno. Aan het gesprek nam ook deel Dr. Remco Raben. Hij doet bij het NIOD (Ned. Instituut voor Oorlogsdocumentatie) onderzoek naar de Indonesische geschiedenis van de jaren vijftig. In dit programma werden ook bijzondere filmbeelden van Soekarno vertoond.