Rebecca Solnit
(Californië, 1961) is naast politiek activist, kunstcriticus en cultuurhistoricus de auteur van een veelgeprezen oeuvre van ruim twintig boeken en een van de belangrijkste denkers op het gebied van feminisme, klimaat, kunst en politiek. Haar werk wordt wereldwijd vertaald en won vele prijzen. "Ik ben een geslagen kind, groeide op in een gewelddadig huishouden waar alles wat vrouwelijk was werd gehaat," zei ze in 2014 in een interview op Rookiemag.com. In datzelfde jaar verscheen de essaybundel Men explain things to me (Mannen leggen me altijd alles uit, 2017). In The Encyclopedia of Trouble and Spaciousness (2017) betoogt ze in het essay Klimaatverandering is geweld dat klimaatverandering een vorm van geweld tegen de wereldbevolking is. Andere bekende vertaalde werken zijn: Wanderlust (2000), De moeder aller vragen uit 2017 en Wiens verhaal is dit? (2020). Recent publiceerde ze onder meer Recollections of My Non-Existence (2020; de Nederlandse vertaling verschijnt januari 2022)over haar ervaringen als schrijver en feminist in de jaren tachtig in San Francisco in een samenleving gekenmerkt door geweld tegen en uitsluiting van vrouwen.
(WN 2022)Archief beschikbaar voor: Rebecca Solnit
-
Whose House is This?
Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..
Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.
Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.Voertaal: Engels.