Rachel Cusk
(Canada, 1967) schreef meer dan tien romans, waaronder de trilogie Contouren, Transit en Kudos, en vier non-fictieboeken, waaronder de essaybundel Coventry. In 2021 verscheen De tweede plaats, een roman die wederom lovend werd ontvangen en op de Man Booker Prize longlist terechtkwam. "Cusk heeft zich ontpopt als een schrijfster om bang voor te zijn," aldus Marja Pruis in De Groene Amsterdammer. "Naarmate ze ouder wordt, zet ze de literatuur en zichzelf op scherp." Cusk schrijft eerlijk en rauw over onder meer moederschap, vrouwelijkheid en haar eigen huwelijk en scheiding. Haar werk is met diverse prijzen bekroond en in 2003 werd ze door Granta verkozen tot een van de twintig beste jonge schrijvers van Groot-Brittannië. Cusk woont in Londen en Norfolk.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Rachel Cusk
-
The World According to Cusk
Met: Fleur Speet, Ianthe Mosselman, Meral Polat, Niña Weijers, Rachel Cusk, Sophie van Winden
Zondagmiddag 12 maart was een wereldberoemde schrijver in Den Haag: de Britse auteur Rachel Cusk. Zij ging in gesprek met de Nederlandse schrijver Niña Weijers over haar boeken en thema's. Het interview in Zaal 1 werd omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Sophie van Winden en optredens van zangeres Meral Polat begeleid op piano door Chris Doyle. In de theaterfoyer volgde een naprogramma met twee minicolleges rond Cusks werk door schrijvers Ianthe Mosselman en Fleur Speet, en met boekverkoop en signeren.
Rachel Cusk, misschien wel de belangrijkste Engelstalige schrijver van vandaag, is auteur van onder meer de non-fictieboeken A Life's Work (2001), Aftermath (2012) en Coventry (2019) en romans als Arlington Park (2006), de fenomenale Outline-trilogie (2014-2018, in Nederlandse versie getiteld Contouren, Transit en Kudos) en Second Place (2021).
Niña Weijers ging in gesprek met Rachel Cusk over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar 'Coventry' gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een 'zelf'. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver.Naprogramma: minicolleges door Ianthe Mosselman en Fleur Speet
Het foyerprogramma (16.15-16.45 uur) bestond uit twee minicolleges. Ianthe Mosselman, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteerde op Cusks onlangs in Nederland heruitgegeven Een levenswerk, over het moederschap (2001). Fleur Speet hield een minicollege over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.Dagkaart, 's avonds ook naar Literaire focus: Oekraïne
Na het matineeprogramma The World According to Cusk vond vanaf 19:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-avondprogramma Literaire focus: Oekraïne plaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 12 maart was verkrijgbaar.Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!