Inschrijven op de nieuwsbrief

Rachel Cusk

Rachel Cusk - foto Siemon Scammell-Katz
Rachel Cusk - foto Siemon Scammell-Katz

(Canada, 1967) schreef meer dan tien romans, waaronder de trilogie Contouren, Transit en Kudos, en vier non-fictieboeken, waaronder de essaybundel Coventry. In 2021 verscheen De tweede plaats, een roman die wederom lovend werd ontvangen en op de Man Booker Prize longlist terechtkwam. "Cusk heeft zich ontpopt als een schrijfster om bang voor te zijn," aldus Marja Pruis in De Groene Amsterdammer. "Naarmate ze ouder wordt, zet ze de literatuur en zichzelf op scherp." Cusk schrijft eerlijk en rauw over onder meer moederschap, vrouwelijkheid en haar eigen huwelijk en scheiding. Haar werk is met diverse prijzen bekroond en in 2003 werd ze door Granta verkozen tot een van de twintig beste jonge schrijvers van Groot-Brittannië. Cusk woont in Londen en Norfolk.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Rachel Cusk

 • Winternachten 2023

  The World According to Cusk

  Met: Fleur Speet, Ianthe Mosselman, Jacqueline Blom, Meral Polat, Niña Weijers, Rachel Cusk

  Zondagmiddag 12 maart is een wereldberoemde schrijver in Den Haag: de Canadese auteur Rachel Cusk. Zij gaat in gesprek met de Nederlandse schrijver Niña Weijers. Het interview in Zaal 1 wordt omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Jacqueline Blom en optredens van zangeres Meral Polat. In de theaterfoyer volgt een naprogramma met minicolleges door Ianthe Mosselman en Fleur Speet, en met boekverkoop en signeren.

  Rachel Cusk, misschien wel de belangrijkste Engelstalige schrijver van vandaag, is auteur van onder meer de non-fictieboeken A Life's Work (2001), Aftermath (2012) en Coventry (2019) en romans als Arlington Park (2006), de fenomenale Outline-trilogie (2014-2018, in Nederlandse versie getiteld Contouren, Transit en Kudos) en Second Place (2021).

  Niña Weijers gaat in gesprek met Rachel Cusk over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar 'Coventry' gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een 'zelf'. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver.

  Het foyerprogramma (16.15-16.45 uur) bestaat uit twee minicolleges. Ianthe Mosselman zal, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteren op Cusks onlangs in het Nederlands heruitgegeven A Life's Work (2001). Fleur Speet zal een minicollege houden over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.

  Kom na The World According to Cusk zondagavond 12 maart vanaf 19:30 uur in Theater aan het Spui naar het Winternachten festival-avondprogramma Literaire focus: Oekraïne. Een voordelige dagkaart voor beide programma's op 12 maart is hier verkrijgbaar.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!