Petra Possel
(Harderwijk, 1963) is presentatrice van het NPS-radioprogramma Kunststof over kunst, cultuur en media. Petra Possel reist veel en een van haar geliefde plekken is het eiland Curaçao. Daar raakte ze geïnteresseerd in het leven van de Antilliaanse schrijver Tip Marugg. In haar boek Niemand is een eiland; Het leven van Tip Marugg in zestien gesprekken tekent ze de verhalen op van mensen die Marugg goed kenden en gaat ze na of de mythes rondom de schrijver kloppen. Possel schreef daarnaast diverse reisboeken, zoals de Wereldwijzer Curaçao. Momenteel werkt ze aan een gids over La Palma, La Gomera en Hierro. Voor Possel in 2001 Kunststof ging presenteren, werkte ze voor de culturele radiorubrieken Opium (AVRO) en Ophef en Vertier (VARA). Ook schreef ze recensies voor het Parool.
(WIN2009)Archief beschikbaar voor: Petra Possel
-
Wintercafé 4: Je weet niet wat je ziet
Twee wetenschappers over de vraag 'wat is de functie van ons manipulatieve brein?' Psychologe Katinka van der Kooij onderzoekt hoe ons brein de realiteit nonstop vervalst. In haar recent gepubliceerde verhalendebuut Zonder uitgang maakt ze dankbaar gebruik van het voorstellend en invullend vermogen van de mens. Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt schreef in zijn nieuwste boek Kloten van de engel het verhaal 'Koko en Kafka', over het manipuleren van de werkelijkheid in quasiwetenschappelijke dierendocumentaires. Beiden lazen voor uit hun werk en bogen zich over de vraag of we zonder manipulatie kunnen overleven.
-
Wintercafé 3: Metamorfoses
In het programma Metamorfoses kwamen drie auteurs op het podium die allen een handje hebben van transfiguratie en metamorfoses. Gündüz Vassaf (Turkije) liet de stad Istanbul aan het woord. Nury Vittachi (Hongkong) gaf satirische voorbeelden van Oost-West metamorfoses. En de Marokkaanse auteur Youssouf Amine Elalamy vertelde een verhaal waarin de gedaanteverwisselingen over elkaar heen buitelen.
-
Wintercafé 2: Maskerades
Leerlingen van Haagse middelbare scholen déden het gewoon: ze beklommen het podium in het Wintercafé en droegen hun gedichten voor onder de titel Maskerades. Ter voorbereiding kregen ze in de klas dichter Jan Baeke op bezoek, ze lazen en analyseerden poëzie en schaafden aan eigen woorden. Niet alleen Gerrit Komrij was onder de indruk van de dichtende scholieren: het programma onderdeel was één van de hoogtepunten van de vrijdagavond.
-
Wintercafé 3 Tip Marugg
Een 'pre-read' bij Winternachten rondom schrijver Tip Marugg (1923-2006). Journaliste Petra Possel las voor uit Niemand is een eiland en dichter Carel de Haseth droeg nieuw opgedoken gedichten voor, opgenomen in het Verzameld Werk De hemel is van korte duur. Het boek en het Verzameld Werk (samenstelling Aart Broek en Wim Rutgers) zijn op 29 januari j.l. verschenen.
-
Wintercafé 1: Herman Koch
Het nieuwe Wintercafé op Winternachten is een goede formule gebleken! Een plek op het festival waar alle ruimte is voor voordracht en korte, informele interviews. Met talloze schrijvers uit binnen- en buitenland. Met muziek, je kon er een glas drinken en de presentatoren zorgden voor een ongedwongen sfeer.
Op vrijdagavond bood het Wintercafé een programma in vier delen.
In deel 1 bracht Herman Koch de stemming er gelijk in: hij schreef speciaal voor het Wintercafé een Korte Geschiedenis van het Bedrog. Hij vertelt hoe hij vanaf zijn vroegste jeugd een fictieve wereld verzon. Soms is het gewoon leuker om te liegen. En wat is schrijven anders dan liegen? Willen we geloven in Kochs leugens? Dit programma kwam tot stand in samenwerking met DeBuren in Brussel, die Kochs verhaal opnam als 'radioboek' en wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.
De zanger, componist en percussionist Victor Sams bespeelde de ngoni. De bijzondere klank van dit oude snaarinstrument uit Afrika, gemaakt van een kalebas, een stuk hout en sim, brengt je in mysterieuze sferen. Hij werd begeleid door Nathan Klumperbeek op akoestische bas.