Peter van Dongen
(Amsterdam, 1966) is striptekenaar en illustrator. In 1990 verscheen zijn striproman Muizentheater, over twee broers in crisistijd en oorlog. Hiervoor ontving hij de Stripschap-penning voor het beste album. In 1998 en 2004 publiceerde hij Rampokan: Java en Rampokan: Celebes, een tweeluik dat zich afspeelt tijdens de koloniale oorlog die Nederland uitvocht in Indonesië. Inmiddels is er ook een Franse, Duitse en Indonesische versie. Van Dongen kent Indië uit de verhalen van zijn Chinees-Indische moeder. Voor NRC Boekenbijlage tekende Van Dongen in de periode 2007-2009 vijftig schrijversportretten. November 2017 verschijnt Familieziek, zijn bewerking tot beeldroman van het gelijknamige boek uit 2002 van Adriaan van Dis: een verhaal in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig.
(2017)Archief beschikbaar voor: Peter van Dongen
-
Het verstrippen van Van Dis
Peter van Dongen heeft Familieziek, de autobiografische roman van Adriaan van Dis tot beeldroman bewerkt. Een verhaal in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig.
Van Dongen werkte daarvoor nauw samen met Van Dis. Tijdens Winternachten festival blikt de tekenaar terug. Over onder meer de spannende relatie tussen de woorden van schrijver en de beelden van de tekenaar en het verhaal dat hen verbind.
Dat beide auteurs elkaar vonden mag niet verwonderen. In 1998 baart Peter van Dongen - kind van een Indonesische moeder en Nederlands-Duitse vader - opzien met Rampokan: Java, een historische en psyochologische graphic novel in klare-lijn-stijl die zich afspeelt tijdens de koloniale oorlog die Nederland uitvecht in voormalig Nederlands-Indië. In 2004 volgt het tweede deel Rampokan: Celebes.
Ook in Familieziek van Adriaan van Dis staat voormalig Nederlands-Indië centraal. De in 2002 verschenen roman gaat over een uit de koloniën afkomstig gezin dat in Nederland een nieuw bestaan opbouwt.
NB Oorspronkelijk zou Adriaan van Dis aan dit gesprek deelnemen. Hij is helaas verhinderd. -
Peter van Dongen: de tekst van mijn leven
Peter van Dongen kiest als tekst van zijn leven een fragment uit het werk van Vincent Mahieu, alias Tjalie Robinson. Hij gaat met het publiek en gastvrouwen Aleid Truijens en Manon Uphoff in gesprek over het waarom van zijn keuze. Nederlandstalig.
-
Eén strip of duizend woorden?
Eén beeld kan je harder treffen dan duizend woorden. Een gesprek met drie Nederlandse stripauteurs die in meeslepende verhalen grote thema's aansnijden. Ze tilden de strip naar een nieuw niveau. Hoe gaan ze te werk? Wat kun je verwoorden en wat moet je verbeelden? Thé Tjong-Khing, nu één van de populairste kinderboekenillustratoren van Nederland, bedrijft keiharde satire. Peter van Dongen behandelt grote taboes en Barbara Stok maakt het intieme universeel. Nederlandstalig.