Peter Breedveld
(Apeldoorn, 1968) verwierf bekendheid als initiatiefnemer en hoofdredacteur van Frontaal Naakt, naar eigen zeggen een 'fundamentalistisch-hedonistisch webmagazine voor de hele familie dat probeert te tornen aan taboes en zekerheden en in marmer gebeitelde waarheden'. Volgens Breedveld is het project volledig ironisch bedoeld, maar wordt dat door veel mensen niet begrepen. Hij begon het webzine zeven jaar geleden uit onvrede over het politiekcorrecte klimaat rond de multiculturele samenleving, dat in zijn ogen ondraaglijk werd na de moord op Van Gogh. Hij ageerde met name tegen de nieuwe politieke correctheid van Geert Wilders en zijn PVV en tegen de Telegraafdictatuur. Peter Breedveld werkt verder voor het blad Ad Valvas van de Vrije Universiteit en schrijft freelance over strips, voor onder andere Vrij Nederland. Eerder was Breedveld hoofdredacteur van het magazine Naturisme en medewerker van Stripschrift, De Haagsche Courant en de Nederlandse Islamitische Omroep.
(WU 2014 GR aangepast)Archief beschikbaar voor: Peter Breedveld
-
Sex, comics, and Weltschmerz
Stripauteurs Leela Corman uit New York en de Waalse Dominique Goblet gaan in gesprek met Peter Breedveld over de rauwe werkelijkheid en de persoonlijke tragedies achter striptekeningen en over de zinnelijkheid van tekst en tekeningen. Engelstalig.
-
De grenzen van het betamelijke: strips van Theo van den Boogaard en Rudolf Kahl
Voor Rudolf Kahl en Theo van den Boogaard zijn grenzen er om overschreden te worden, zowel in woord als beeld. Beide stripauteurs breken taboes en schuren met hun werk. Kahl door zijn complete inventarisatie van de uniformen uit het Duitse nationaal-socialisme (burgerorganisaties en militaire groeperingen) en door de Duitse kant van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Van den Boogaard door deel uit te maken van de seksuele revolutie met zijn onbeschaamde, vrijmoedige strips over seks. Met zijn stripheld Sjef van Oekel creëerde hij een moderne Tijl Uilenspiegel. Nederlandstalig.
-
Eén strip of duizend woorden?
Eén beeld kan je harder treffen dan duizend woorden. Een gesprek met drie Nederlandse stripauteurs die in meeslepende verhalen grote thema's aansnijden. Ze tilden de strip naar een nieuw niveau. Hoe gaan ze te werk? Wat kun je verwoorden en wat moet je verbeelden? Thé Tjong-Khing, nu één van de populairste kinderboekenillustratoren van Nederland, bedrijft keiharde satire. Peter van Dongen behandelt grote taboes en Barbara Stok maakt het intieme universeel. Nederlandstalig.
-
Comics and Taboos
Tijd om het beeldverhaal in de schijnwerpers te zetten! Striprecensent Peter Breedveld praat met Inge Heremans (Ilah), die taboes doorbreekt met haar strip Cordelia, en Peter Milligan, scenarist van o.a. X-Men, Batman en Hellblazer, die erin slaagt om via populaire comics controversiële kwesties bespreekbaar te maken en een miljoenenpubliek te bereiken.