Pankaj Mishra
(Jhansi, India, 1968) maakte zijn internationale doorbraak met zijn roman The Romantics, over een Indiase student die in de heilige stad Benares geconfronteerd wordt met Westerse gewoonten en denkwijzen. In 2004 verscheen het essayistische reisboek De Boeddha in de wereld, een zoektocht naar de betekenis van de Boeddha. In Temptations of the West: How to be Modern in India, Pakistan, Tibet and Beyond schrijft hij over de veranderingen onder druk van de Westerse moderniteit, en over de paradoxen van globalisering. Januari 2017 verscheen Age of Anger: A History of the Present.
Mishra studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit van Allahabad en Engelse Letterkunde aan de Nehru Universiteit in New Delhi. Sinds hij een artikel publiceerde in The New York Review of Books is hij een veelgevraagd auteur van essayistische boekbesprekingen en politieke beschouwingen. Pankaj Mishra verdeelt zijn tijd tussen Londen, New Delhi, een dorpje in de Himalaya en het Wellesley College in Amerika, waar hij elk jaar een aantal weken lesgeeft.
Archief beschikbaar voor: Pankaj Mishra
-
Age of Anger - met Pankaj Mishra en Ian Buruma
Met: Ian Buruma, Pankaj Mishra, Sheila Sitalsing
Woede als drijfveer in de politiek lijkt hedendaags maar is het zeker niet. Twee internationaal geroemde schrijvers - Pankaj Mishra, die over dit onderwerp zijn briljante nieuwe boek Age of Anger (in het Nederlands verschenen als Tijd van woede) schreef, en Ian Buruma - onlangs benoemd tot hoofdredacteur van het gerenommeerde magazine The New York Review of Books - gingen hier over in gesprek onder leiding van journaliste Sheila Sitalsing. Engels gesproken.
Pankaj Mishra is een van de belangrijkste schrijvers en intellectuelen van onze tijd. Hij is geboren in India, woont en werkt in Londen, en schreef diverse romans en studies. In Age of Anger: A History of the Present (Tijd van woede: een geschiedenis van het heden, uitg. Atlas Contact, 2017) beschrijft hij op een beknopte en briljante manier de geschiedenis van woede als politieke drijfveer. Met verrassende historische parallellen laat hij zien dat deze tijd niet uniek is: ook het begin van de twintigste eeuw was vol van destructiedrift, nationalisme en terrorisme. Dat is geen geruststellende gedachte. Het is dan ook een alarmerend boek: er zal een mentaliteitsverandering nodig zijn om onze vrijheid, welvaart en stabiliteit te behouden.
Ian Buruma is een Brits-Nederlandse sinoloog, japanoloog, journalist en schrijver. In 2017 is hij benoemd tot hoofdredacteur van het internationaal gerenommeerde kwaliteitsmagazine The New York Review of Books. Buruma schrijft hierin sinds 1985 artikelen. Daarnaast publiceert hij in onder meer The New York Times, The Guardian en NRC. Buruma heeft talloze boeken geschreven over de Aziatische cultuur, de crisis in de democratie, het islamitisch fundamentalisme en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Hij is regelmatig gast en gespreksleider van het Winternachten festival.
Programma samengesteld door Judith Uyterlinde en Ilonka Reintjens (Writers Unlimited).
Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.
I.s.m. Uitgeverij Atlas Contact en OBA. -
Winternachtenlezing
Met: Michaël Zeeman, Pankaj Mishra
De Indiase schrijver Pankaj Mishra opende het festival in de Nieuwe Kerk met de eerste Winternachtenlezing. Hij sprak over de invloed van globalisering op literatuur. De lezing is hier als PDF (Adobe Acrobat Reader) in het Engels en Nederlands te downloaden.
De groeiende aanwezigheid van schrijvers van niet-Westerse afkomst in Europa en Amerika en het snelle proces van economische globalisering hebben de illusie gevoed dat samenlevingen die ooit volledig van elkaar waren afgesloten, nu deelnemen aan een intensieve culturele uitwisseling. Pankaj Mishra belicht het vreemde lot van het literair globalisme, dat steeds machtelozer staat tegenover het culturele en politieke chauvinisme in Europa en Amerika.Met Pankaj Mishra hebben we een zeer talentvolle schrijver voor het voetlicht gebracht. Hij maakte zijn internationale doorbraak met The Romantics, over een Indiase student die in de heilige stad Benares geconfronteerd wordt met Westerse gewoonten en denkwijzen. In 2004 verscheen het essayistische reisboek De Boeddha in de wereld, een zoektocht naar de betekenis van de Boeddha. Onlangs verscheen Temptations of the West: How to be Modern in India, Pakistan, Tibet and Beyond.Daarin schrijft hij over de veranderingen onder druk van de Westerse moderniteit, en over de paradoxen van globalisering. Mishra studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit van Allahabad en Engelse Letterkunde aan de Nehru Universiteit in New Delhi. Sinds hij een artikel publiceerde in The New York Review of Books is hij een veelgevraagd auteur van essayistische boekbesprekingen en politieke beschouwingen. Pankaj Mishra verdeelt zijn tijd tussen Londen, New Delhi, een dorpje in de Himalaya en het Wellesley College in Amerika, waar hij elk jaar een aantal weken lesgeeft.
Bas Heijne in NRC Handelsblad over Pankaj Mishra's Temptations of the West: "Mishra neemt het eigenaardige en onverkwikkelijke fenomeen van fundamentalisme onder de loep met een kritische blik zijn leermeester Naipaul waardig. [ ] Hij laat zien dat het genoeglijk gebabbel in het westen over de gewelddadige aard van verschillende godsdiensten, in de eerste plaats natuurlijk de islam, de ware oorzaken van dat geweld verhult: religieus extremisme is uiteindelijk altijd politiek."
Na de lezing werd Pankaj Mishra geïnterviewd door literair criticus Michaël Zeeman. Bij binnenkomst ontving het publiek de Engels/Nederlandse uitgave van de lezing.
Stichting DOEN ondersteunt de Winternachtenlezing 2007, omdat schrijvers uit 'het Zuiden' hier de mogelijkheid krijgen hun denkbeelden te delen. Met hun vakgenoten op het festival, maar ook met een breder publiek. Zo ontstaan nieuwe inzichten en daarmee leveren zij een bijdrage aan het maatschappelijke debat in Nederland.
-
Op zoek naar de ziel. Deel 2: De Religie
Is de ziel puur religieus? Het antwoord op die vraag en op de vermeende goddelijke kanten van de ziel gaven de Indiase schrijver Pankaj Mishra ende Britse schrijfster Karen Armstrong. Pankaj Mishra schreef de essayistische reisroman De Boeddha in de wereld, over zijn speurtocht naar Boeddha en de betekenis van het boeddhisme. Karen Armstrong is een van de grootste auteurs over religie. In de jaren zestig bracht ze zeven jaar door als non in een klooster van een katholieke onderwijscongregatie. Haar persoonlijke herinneringen en beschouwingen over het falen van de kerk, het wezen van het geloof, de eenzaamheid en de spirituele ervaringen beschreef ze in haar boek Door de nauwe poort. Haar boek Een geschiedenis van God, een cultuurgeschiedenis van duizend jaar christendom, jodendom en islam werd een wereldwijde bestseller. Daarin schreef ze: "De secularisatie die we momenteel meemaken is een volstrekt nieuw probeersel en nooit eerder in de geschiedenis van de mens voorgekomen." Engelstalig.