Orkest De Ereprijs
Al 45 jaar is Orkest De Ereprijs het ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Als 'instrument voor levende componisten' geeft Orkest De Ereprijs opdrachten aan componisten voor composities die het orkest zelf uitvoert. Daarnaast neemt het collectief het initiatief voor vernieuwende, interdisciplinaire projecten die het realiseert in samenwerking met partners, met speciale belangstelling voor poezie. Met deze aanpak heeft De Ereprijs een eigen plaats verworven in de wereld van de nieuw gecomponeerde muziek. Het orkest heeft een vaste bezetting van 14 musici met twee fluiten, klarinet/basklarinet, twee saxofoons, trompet, twee trombones, hoorn, tuba, elektrische gitaar, basgitaar, piano en slagwerk (klassiek, modern, drums). In het Writers Unlimited Festival 2025 voert het orkest onder leiding van dirigent Mikel Fernández Tale of Two Continents uit met nieuwe werken van jonge Indonesische componisten die zich lieten inspireren door poezie van Sitor Situmorang.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Orkest De Ereprijs
-
The Tale of Two Continents (wereldpremière)
Dertig jaar geleden begon ons festival als Indische Winternacht, in het kader van de toen 50-jarige onafhankelijkheid van Indonesië. Indonesische dichters, muzikanten, en andere artiesten waren te gast bij die eerste editie. Daarna ging het festival Winternachten heten en nu Writers Unlimited, maar al die jaren is de culturele en literaire verbinding met Indonesië een belangrijke plek in ons festival blijven innemen.
Op deze eerste grote festivalavond van ons 30-jarig bestaan, en van de herdenking van 80 jaar onafhankelijkheid van Indonesië, brengen we een wereldpremière van Orkest De Ereprijs: een spectaculair eerbetoon aan de Indonesische dichter Sitor Situmorang (1924-2014). Hij was vanaf het eerste uur een graag geziene gast in het festival: in 1997, en in 2005 en 2007, Schrijver Marjolijn van Heemstra opent de avond met een korte introductie.
Orkest De Ereprijs voert in The Tale of Two Continents zeven nieuwe composities uit gebaseerd op gedichten van Sitor Situmorang. Solisten zijn sopraan Bernadeta Astari en tenor Georgi Sztojanov. Dichter Robin Block, die familiebanden heeft in Indonesië, en de in Nederland woonachtige Indonesische cellist Emir Aditya verweven hun hedendaagse uitvoering met het werk van Sitor Situmorang.
De door de componisten gekozen gedichten van Situmorang zijn afkomstig uit zijn tweetalige dichtbundel Lembah Kekal/Eeuwige Vallei (Jakarta, 2004) en de bundel To Love, To Wander met Engelse vertalingen van zijn gedichten.
Sitor Situmorang, een van de grootste dichters van Indonesië, werd geboren op 2 oktober 1924 in Harianboho aan de oever van het Tobameer en stierf op 20 december 2014 in Apeldoorn. Het jaar 2024 was dus zijn 100e geboortejaar. Hij leefde in tumultueuze tijden van verandering: zijn vroege jeugd was geworteld in de traditionele Batakcultuur, hij werd volwassen in de koloniale tijd en tijdens de Japanse bezetting, was als jonge journalist betrokken bij het streven naar vrijheid, werd Soekarno's adviseur voor culturele zaken, was een politieke gevangene onder Soeharto en was uiteindelijk getuige van het begin van de democratie aan het eind van de jaren negentig.
Sitors laatste woonplaats Apeldoorn is ook de thuisbasis van Orkest De Ereprijs. Het orkest heeft een sterke band opgebouwd met de wereld van hedendaagse muziek in Indonesië. Met behulp van Sitor's contacten heeft zijn weduwe Indonesische jonge componisten aangemoedigd zich aan te melden voor de jaarlijkse Young Composers Meeting (YCM) van De Ereprijs.
De herdenking van Sitor bouwt dan ook voort op deze connectie: zeven jonge Indonesische componisten, oud-deelnemers aan de YCM, kozen elk een gedicht van Sitor en maakten daar een compositie op voor het Apeldoornse orkest en de in Nederland woonachtige Indonesische sopraan Bernadeta Astari of tenor Georgi Sztojanov. De componisten zijn Septian Dwi Cahyo, Nursalim Yadi Anugerah, Wilson Leywantono, Hilmi Ridha Marhadika, Yayi Wira Pamungkas, Irene Tanuwidjaja and Gavin Wiyanto.
Het orkest treedt onder leiding van dirigent Mikel Fernández op in de vaste bezetting van 14 musici met twee fluiten, klarinet/basklarinet, twee saxofoons, trompet, twee trombones, hoorn, tuba, elektrische gitaar, basgitaar, piano en slagwerk (klassiek, modern, drums).