Inschrijven op de nieuwsbrief

Morten Kringelbach

Morten Kringelbach
Morten Kringelbach

is directeur van Hedonia, een internationale onderzoeksgroep in Oxford en in Aarhus, Denemarken. Hij is Senior Research Fellow aan de faculteit psychiatrie van de universiteit van Oxford, professor aan de Aarhus Universiteit, en Senior Research Fellow en docent in de neurowetenschappen aan het Queen's College van de Universiteit van Oxford.

(2016)

Archief beschikbaar voor: Morten Kringelbach

  • Into the writer s brain: A.S. Byatt, neursocientist Morten Kringelbach and Bas Heijn

    Into the Writer s Brain: A.S. Byatt meets Neuroscientist Morten Kringelbach and Bas Heijne

    Met: A.S. Byatt, Bas Heijne, Morten Kringelbach

    'Ik denk alleen in termen van plezier aan schrijven'. Schrijven is het belangrijkste in het leven van A.S. Byatt, de Britse winnares van de Erasmusprijs van 2016. Dingen maken, een boek of essay opbouwen geeft haar een bijzonder esthetisch plezier. En dat is het onderwerp waarin hersenonderzoeker Morton Kringelbach uit Oxford gespecialiseerd is. Hij probeert vast te stellen waar in het brein het plezier verborgen zit. Schrijver en journalist Bas Heijne gaat met de auteur en de wetenschapper in gesprek over het proces van schrijven en de rol van het plezier.

    Is het mogelijk om de exacte plaats in de hersenen van A.S. Byatt vast te stellen waar het plezier zich verbergt? Wat gebeurt er in haar hoofd in de uren dat ze schrijft, en empathie toont met haar personages? Wat maakt haar tot die fantastische schrijver over emotie en het brein?

    A.S. Byatt won de Erasmusprijs van 2016 vanwege haar uitzonderlijke bijdrage aan de kunst en cultuur. De winnares van de Booker prijs werd door de jury geprezen vanwege de manier waarop ze het genre 'life-writing' (historische romans, biografieën en autobiografieën) opnieuw heeft vormgegeven. Ze is een geboren verhalenverteller, met een scherp oog voor relaties in het openbare en privé-leven. In romans als Obsessie en De Biograaf, verkent Byatt het terrein van het schrijven van biografie of het doen van research. In haar grote oeuvre verenigt ze grote eruditie met ongebreideld schrijfplezier en grote verbeeldingskracht.

    Morten Kringelbach is directeur van Hedonia, een internationale onderzoeksgroep in Oxford en in Aarhus, Denemarken. Hij is Senior Research Fellow aan de faculteit psychiatrie van de universiteit van Oxford, professor aan de Aarhus Universiteit, en Senior Research Fellow en docent in de neurowetenschappen aan het Queen's College van de Universiteit van Oxford.

    Gespreksleider Bas Heijne schrijft essays, verhalen en toneelstukken en hij is columnist van NRC Handelsblad. In zijn werk analyseert hij hoe de grote verwachtingen van na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgemaakt voor individualisme en xenofobie. In Moeten wij van elkaar houden, het populisme ontleed (2011) laat hij zien hoe globalisering en toenemend individualisme het populisme in de hand werken. In 2013 verscheen Angst en schoonheid, een essay over de door hem bewonderde Louis Couperus. In 2015 presenteerde hij bij Human/VPRO de vijfdelige documentaire De volmaakte mens. In 2016 verscheen zijn essay Onbehagen – nieuw licht op de beschaafde mens.

    Een Engelstalig gesprek. Met steun van de Stichting Praemium Erasmianum. Samengesteld door Liliane Waanders (Writers Unlimited).