Inschrijven op de nieuwsbrief

Mirle Wittekoek

Mirle Wittekoek
Mirle Wittekoek

is een jonge dichter uit Den Haag die tijdens Winternachten festival 2019 de Jonge Campert-prijs won. Zij nam najaar 2018 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Mirle droeg haar gedicht voor tijdens Winternachten 2019. Als een van de drie finalisten won zij tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Ze was leerling op Dalton Den Haag en studeert Social Work aan de Haagse Hogeschool.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Mirle Wittekoek

  • Slow Winternachten festival februari & maart 2021

    Mirle Wittekoek in Spot on Young Poets

    Met: Mirle Wittekoek

    Writers Unlimited heeft acht jongeren gevraagd een gedicht te maken bij het thema van het 26e Winternachtenfestival: 'Het is aan ons'. Allen deden eerder mee met het Spot on Young Poets-programma voor Haagse middelbare schoolleerlingen en haalden de finale van de Jonge Campert prijs.

    Mirle Wittekoek is een jonge dichter uit Den Haag die tijdens Winternachten festival 2019 de Jonge Campert-prijs won. Zij nam najaar 2018 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, dichter Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek.

    Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Mirle droeg haar gedicht voor tijdens Winternachten 2019. Als een van de drie finalisten won zij tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Ze was leerling op Dalton Den Haag en studeert Social Work aan de Haagse Hogeschool.

    Dit jaar was het niet mogelijk de poëzieworkshops te organiseren, maar dichter en poëziedocent Diann van Faassen wandelde met acht oud-deelnemers door de parken en straten van Den Haag en verkende met hen het thema. Het resultaat is een bijzondere serie videogedichten die de jonge dichters zelf hebben gemaakt. Het is een indringende getuigenis van een generatie, die vol verlangen is om hun perspectief en levensvisie te uiten, maar dit door de Covid-19 maatregelen nauwelijks kan doen. Met hun verbeeldingskracht geven ze een stem aan hun generatiegenoten die in het publieke debat doorgaans te weinig zichtbaar is.

    Over de wandeling met Mirle schreef Diann: "Je kunt niet altijd aan iemand zien of het goed gaat. Er gaat zoveel schuil achter het uiterlijk. Mirle Wittekoek oogt vrolijk en energiek en haar Hoe gaat het? vraagt meer dan een standaard antwoord. We lopen dicht bij haar huis door de duinen naar het strand, het regent zachtjes.

    "Ik wil het verschil maken, voor mensen die buiten de boot vallen, om welke reden ook. Bij 'Het is aan ons' denk ik aan groepen die gediscrimineerd worden, wat is die 'ons' als niet iedereen kan meedoen? Ik trek me dat erg aan en voel dan bijna de pijn van diegenen die uitgesloten worden. Als het lukt om in mijn gedicht iets over te brengen dat anderen kan helpen, ben ik blij."

    Mirle zit in het tweede jaar van Social Work aan de Haagse Hogeschool, door de stages ziet ze nieuwe mogelijkheden. "Het lijkt me leuk om op een zorgboerderij te werken, ik geloof dat dieren bijdragen aan ons welzijn. Een dier geeft een soort veilige plek, een houvast, je kunt er altijd terecht om te knuffelen of te praten. Ik begin elke dag met mijn konijn naast me op de bank, het maakt me vrolijk en geeft rust."

    Aan hoe Mirle praat over mensen die het moeilijk hebben ligt een groot inlevingsvermogen ten grondslag. Op mijn vraag waar het vandaan komt dat ze anderen zo goed begrijpt antwoordt ze: "Ik ben depressief geweest en heb last van een angststoornis." Ze twijfelt niet als ik vraag of ik dat mag opschrijven. "Het is zo belangrijk dat hier meer aandacht voor komt, zoveel mensen worstelen hiermee, durven of kunnen er niet over praten. Dat kan zelfs levens kosten."

    Ik kan het alleen maar beamen, mijn decennialange zoektocht naar een manier om te leven met angstaanvallen en depressies, was minder eenzaam en vast ook korter geweest bij meer openheid. Mirle weet nu al: "Depressie en angst kunnen terugkomen als je er gevoelig voor bent. Alle prikkels komen harder binnen, de kunst is daar mee te leren omgaan."

    Wat we beiden koesteren is dat zoveel voelen betekent dat ook de mooie dingen sterker binnenkomen en we kunnen genieten bij het leven als het goed gaat. En vandaag gaat het goed!"