Inschrijven op de nieuwsbrief

Milagros Socorro

Milagros Socorro
Milagros Socorro

(Venezuela, 1960), winnaar van de Oxfam Novib PEN Award 2018, is een journalist, schrijver en universitair docent, opgeleid in sociale communicatie en Latijns-Amerikaanse literatuur. Als journalist werkte Soccoro voor landelijke en regionale media, waaronder de Venezolaanse krant El Universal, de Colombiaanse tijdschriften Revista Gato Pardo, Claro! Magazine, El Nacional, Climax magazine, en was hoofdredacteur van online nieuwssite Código Venezuela. Ze ontving meerdere prijzen, waaronder de Miguel Otero Prijs 2004 voor Beste Journalist voor haar werk in de krant El Nacional. Ze is omschreven als 'een gids voor haar lezers op het gebied van het verdedigen van democratie, vrijheid van meningsuiting en informatie; voor het bestrijden van corruptie en autoritarisme.' Soccoro schreef meerdere romans, korte verhalen en getuigenissen waaronder El Abrazo de tamarindo (fictie, 2008); Vacas en las Nubes (jeugdliteratuur, 2008) en Actos de Salvajismo (korte verhalen, 1999).

(2018)

Archief beschikbaar voor: Milagros Socorro

 • Winternachten 2018

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

  Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

  De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.

  Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

  Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

  De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.