Inschrijven op de nieuwsbrief

Meral Polat

Meral Polat - Winternachten 2022 - fotograaf: Peter de Jong
Meral Polat - Winternachten 2022 - fotograaf: Peter de Jong

(Turkije, 1982), is actrice, zangeres en theatermaakster van Turks-Koerdische komaf en studeerde af aan de Toneelschool in Amsterdam. Sindsdien was ze veel te zien in het theater (bijvoorbeeld in De gesluierde monologen, Snorro, Hollandse spoor, Don Juan en op De Parade), op televisie (onder meer Keyzer & De Boer Advocaten, Noord Zuid, Het Klokhuis, De Luizenmoeder, Klem) en in films (waaronder Meet me in Venice, De Boskampi's, Mees Kees, Alles is zoals het zou moeten zijn). Voor haar rol in Hollandse spoor ontving ze in 2008 de Guido de Moorprijs. Daarnaast speelde ze met haar eigen gezelschap Merals Harem de voorstelling Ochtendzee in 2015/2016 en in 2019 trad ze op met de muziektheatervoorstelling Lost Tango. Na de eerste coronalockdown in 2020 toerde ze met muzikanten Chris Doyle en Frank Rosaly door het land als het Meral Polat Trio met Merals Zomer: smartelijk gezongen klaagliederen, liefdesliedjes vol verlangen en sexy up-temponummers in het Turks en Koerdisch.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Meral Polat

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Wat zullen ze zeggen, Meltem?

    Over literatuur, poëzie, feminisme en geweld - met Müesser Yeniay, Çiler İlhan, Meral Polat, Meltem Halaceli & Canan Marasligil (moderator)

    In Wat zullen ze zeggen, Meltem? gaan Meltem Halaceli, Müesser Yeniay en Çiler İlhan in gesprek over wat literatuur en poëzie kunnen betekenen voor het bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen. Wat zullen ze zeggen? is het live sluitstuk van een serie gelijknamige podcasts van Winternachten-programmamaker Meltem Halaceli. Wereldwijd is het partnergeweld jegens vrouwen en LGBT-groepen gestegen en is femicide een groeiend probleem. Geraakt door deze realiteit ging Meltem Halaceli op zoek naar de feministische waarden in haar familie en maakte er een podcast over. Haar moeders ogen werden geopend door romans en poëzie van Turkse, Russische en Amerikaanse auteurs die over de ongelijkwaardige positie van de vrouw schreven. Meltem ging in haar podcast ook in gesprek met schrijvers, dichters en experts en vroeg hen hoe zij hun literatuur en kennis inzetten om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. In dit live sluitstuk zal Meltem vertellen over het ontstaan van de podcast en de tien lessen delen die zij leerde.

    In Wat zullen ze zeggen - live ontmoeten we allereerst de Turkse dichter Müesser Yeniay, die een aantal nieuwe gedichten ten gehore brengt. In de inleiding van haar laatste dichtbundel Sevgiliyle Daimi Konuşma (Eeuwig gesprek met de geliefde) schrijft ze: 'Voor veel vrouwen in het oosten is het gedicht de enige plek waar ze bestaat.' Wat betekent dit voor haar poëzie? De tweede gast is Çiler İlhan, die in 2017 van Turkije naar Nederland verhuisde, spreekt over haar nieuwste roman Nişan Evi (Engagement House) waarin vrouwen worden beschouwd als commercieel object, een lichaam en verder niets. Ilhans eerdere boek Sürgün (Verbannen) werd bekroond met de EU Literatuurprijs en in twintig talen vertaald. Theatermaker, acteur en zanger Meral Polat (bekend van o.a. Lost Tango, De Luizenmoeder) omlijst het gesprek met live muziek: zij maakt liedteksten gedichten van Müesser Yeniay. Het gesprek vindt plaats onder leiding van Canan Marasligil, vertaler en schrijver.