Inschrijven op de nieuwsbrief

Meral Polat

Meral Polat - foto Anthony Kappel
Meral Polat - foto Anthony Kappel

(Turkije, 1982) is acteur, zanger en theatermaker. Ze was veel te zien in het theater (bijvoorbeeld in De gesluierde monologen, Snorro, Hollandse spoor, Don Juan en op De Parade), op televisie (onder meer Keyzer & De Boer Advocaten, Noord Zuid, Het Klokhuis, De Luizenmoeder, Klem) en in films (waaronder Meet me in Venice, De Boskampi's, Mees Kees, Alles is zoals het zou moeten zijn). Voor haar rol in Hollandse spoor ontving ze in 2008 de Guido de Moorprijs. Daarnaast speelde ze met haar eigen gezelschap Merals Harem de voorstelling Ochtendzee in 2015/2016 en in 2019 trad ze op met de muziektheatervoorstelling Lost Tango. Na de eerste coronalockdown in 2020 toerde ze met muzikanten Chris Doyle en Frank Rosaly door het land als het Meral Polat Trio met Merals Zomer: smartelijk gezongen klaagliederen, liefdesliedjes vol verlangen en sexy up-temponummers in het Turks en Koerdisch. December 2022 verschijnt hun debuutalbum Ez Kî Me (Wie ben ik) waarop Meral gedichten uit de poëtische nalatenschap van haar vader Ali Ihsan Polat en eigen teksten vertolkt.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Meral Polat

 • Winternachten 2023

  The World According to Cusk

  Met: Fleur Speet, Ianthe Mosselman, Meral Polat, Niña Weijers, Rachel Cusk

  Zondagmiddag 12 maart is een wereldberoemde schrijver in Den Haag: de Canadese auteur Rachel Cusk. Zij gaat in gesprek met de Nederlandse schrijver Niña Weijers. Het interview in Zaal 1 wordt omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Sophie van Winden en optredens van zangeres Meral Polat. In de theaterfoyer volgt een naprogramma met minicolleges door Ianthe Mosselman en Fleur Speet, en met boekverkoop en signeren.

  Rachel Cusk, misschien wel de belangrijkste Engelstalige schrijver van vandaag, is auteur van onder meer de non-fictieboeken A Life's Work (2001), Aftermath (2012) en Coventry (2019) en romans als Arlington Park (2006), de fenomenale Outline-trilogie (2014-2018, in Nederlandse versie getiteld Contouren, Transit en Kudos) en Second Place (2021).

  Niña Weijers gaat in gesprek met Rachel Cusk over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar 'Coventry' gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een 'zelf'. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver.

  Het foyerprogramma (16.15-16.45 uur) bestaat uit twee minicolleges. Ianthe Mosselman zal, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteren op Cusks onlangs in het Nederlands heruitgegeven A Life's Work (2001). Fleur Speet zal een minicollege houden over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.

  Kom na The World According to Cusk zondagavond 12 maart vanaf 19:30 uur in Theater aan het Spui naar het Winternachten festival-avondprogramma Literaire focus: Oekraïne. Een voordelige dagkaart voor beide programma's op 12 maart is hier verkrijgbaar.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!