Inschrijven op de nieuwsbrief

Meral Polat

Meral Polat - foto Anthony Kappel
Meral Polat - foto Anthony Kappel

(Turkije, 1982) is acteur, zanger en theatermaker. Ze was veel te zien in het theater (bijvoorbeeld in De gesluierde monologen, Snorro, Hollandse spoor, Don Juan en op De Parade), op televisie (onder meer Keyzer & De Boer Advocaten, Noord Zuid, Het Klokhuis, De Luizenmoeder, Klem) en in films (waaronder Meet me in Venice, De Boskampi's, Mees Kees, Alles is zoals het zou moeten zijn). Voor haar rol in Hollandse spoor ontving ze in 2008 de Guido de Moorprijs. Daarnaast speelde ze met haar eigen gezelschap Merals Harem de voorstelling Ochtendzee in 2015/2016 en in 2019 trad ze op met de muziektheatervoorstelling Lost Tango. Na de eerste coronalockdown in 2020 toerde ze met muzikanten Chris Doyle en Frank Rosaly door het land als het Meral Polat Trio met Merals Zomer: smartelijk gezongen klaagliederen, liefdesliedjes vol verlangen en sexy up-temponummers in het Turks en Koerdisch. December 2022 verschijnt hun debuutalbum Ez Kî Me (Wie ben ik) waarop Meral gedichten uit de poëtische nalatenschap van haar vader Ali Ihsan Polat en eigen teksten vertolkt.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Meral Polat

 • Winternachten 2023

  The World According to Cusk

  Met: Fleur Speet, Ianthe Mosselman, Meral Polat, Niña Weijers, Rachel Cusk, Sophie van Winden

  Zondagmiddag 12 maart was een wereldberoemde schrijver in Den Haag: de Britse auteur Rachel Cusk. Zij ging in gesprek met de Nederlandse schrijver Niña Weijers over haar boeken en thema's. Het interview in Zaal 1 werd omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Sophie van Winden en optredens van zangeres Meral Polat begeleid op piano door Chris Doyle. In de theaterfoyer volgde een naprogramma met twee minicolleges rond Cusks werk door schrijvers Ianthe Mosselman en Fleur Speet, en met boekverkoop en signeren.

  Rachel Cusk, misschien wel de belangrijkste Engelstalige schrijver van vandaag, is auteur van onder meer de non-fictieboeken A Life's Work (2001), Aftermath (2012) en Coventry (2019) en romans als Arlington Park (2006), de fenomenale Outline-trilogie (2014-2018, in Nederlandse versie getiteld Contouren, Transit en Kudos) en Second Place (2021).

  Niña Weijers ging in gesprek met Rachel Cusk over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar 'Coventry' gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een 'zelf'. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver.

  Naprogramma: minicolleges door Ianthe Mosselman en Fleur Speet
  Het foyerprogramma (16.15-16.45 uur) bestond uit twee minicolleges. Ianthe Mosselman, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteerde op Cusks onlangs in Nederland heruitgegeven Een levenswerk, over het moederschap (2001). Fleur Speet hield een minicollege over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.

  Dagkaart, 's avonds ook naar Literaire focus: Oekraïne
  Na het matineeprogramma The World According to Cusk vond vanaf 19:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-avondprogramma Literaire focus: Oekraïne plaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 12 maart was verkrijgbaar.

  Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!