Maddy Stolk
(Amsterdam) is schrijver, columnist en tweede generatie kind van Indische afkomst. Nadat ze Engelse taal- en letterkunde heeft gestudeerd trekt ze de wereld in en verblijft onder andere in Colombia, Spanje en Thailand. Na terugkeer in Nederland werkt ze als eindredacteur voor de tijdschriften Elle, Elsevier en Harper's Bazaar. Bovendien is ze actief als columnist. De Indische familieroman Soedah, laat maar (2023) is haar literaire debuut waarin Stolk haar eigen leven gebruikt als basis voor een beklemmende roman die tegelijkertijd ontroerend, hard, pijnlijk en zacht is. Het is een verhaal over een leven met Indische ouders en over het nooit aflatende verdriet dat ouders aan hun kinderen doorgeven.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Maddy Stolk
-
Oude banden, nieuwe verbindingen: een reis via het Indische verleden naar het heden
De band tussen Nederland en Indonesië is een complexe geschiedenis, en heeft generaties mensen met Indische roots sterk beïnvloed. Hoe kijken schrijvers van generaties geboren in Nederland naar het land van hun (groot)ouders? Het land dat ze alleen uit overlevering kennen, en waar ze zelf een nieuwe relatie mee aan zijn gegaan. Oude banden, nieuwe verbindingen gaat over wortels hebben in een ander land en andere tijd, over ontheemding en nieuwe banden met Indonesië.
Adriaan van Dis' oeuvre voert deels terug op zijn Indische achtergrond. In 2023 verscheen zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen over zijn jeugd bij zijn grootvader en Ommie, de vrouw die hem verzorgde en opvoedde toen Adriaan niet thuis kon zijn omdat zijn vader worstelde met een kamptrauma.
Maddy Stolk schreef in haar 'autofictie'-roman Soedah, laat maar (2023) over het kampverleden van haar moeder en hoe dat haar hele jeugd beinvloedde, terwijl ze het huis leegruimt na het overlijden van haar moeder. Zo kijkt ze de geesten uit haar jeugd nog eens aan.
Auteurs Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block behoren tot de derde generatie van Indo's in Nederland. Hoe kijken zij naar de generaties voor hen? Wat is hun blik op het land waar hun voorouders geboren werden?
Met voordracht van Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block.