Inschrijven op de nieuwsbrief

Maarten 't Hart

Maarten 't Hart - foto Tessa Posthuma de Boer
Maarten 't Hart - foto Tessa Posthuma de Boer

(Maassluis, 1944) is gedragsbioloog en schrijver. Hij brak in 1978 door met Een vlucht regenwulpen, over het bekrompen gereformeerde milieu waar hij in opgroeide en dat hij in zijn studententijd de rug toekeerde. Hij debuteerde in 1971 onder het pseudoniem Martin Hart met Stenen voor een ransuil. Inmiddels heeft hij meer dan 40 boeken op zijn naam staan. Zijn werk is doorspekt met autobiografische elementen, van zijn jeugd, zijn ervaringen als bioloog tot zijn voorliefde voor klassieke muziek. 't Hart doopt zijn pen regelmatig in gif o.a. om zich af te zetten tegen de feministische beweging, monotheïsme en literatuurrecensenten. In 1991 baarde hij opzien door in vrouwenkleren op het Boekenbal te verschijnen. In 2004 en 2006 was hij lijstduwer van de Partij voor de Dieren. Behalve romans schrijft 't Hart ook essays o.a. over klassieke muziek. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits, Engels, Pools, Servisch en Zweeds. In 2014 stond Een vlucht regenwulpen centraal in de campagne Nederland Leest.

(GR WU 15)

Archief beschikbaar voor: Maarten 't Hart

 • Winternachten 2015

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy

  Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.

  Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.

  Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.

  Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.