Inschrijven op de nieuwsbrief

Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar - foto Sake Elzinga
Luuk van Middelaar - foto Sake Elzinga

(Eindhoven, 1973) is een toonaangevend historicus en politiek filosoof. Van 2010 tot 2015 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Sindsdien is hij hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden en politiek commentator van NRC Handelsblad en de Belgische De Standaard. Zijn De Passage naar Europa, over de politieke ontwikkelingen in Europa in de afgelopen 50 jaar, is veelvuldig bekroond en vertaald. In zijn De nieuwe politiek van Europa (2017) beschrijft hij hoe de Europese leiders van incident naar incident snellen. Van Middelaar schept helderheid en biedt perspectief.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Luuk van Middelaar

 • Winternachten 2019

  Re-inventing Europe with Adam Zagajewski, Luuk van Middelaar and David Van Reybrouck

  Met: Adam Zagajewski, David Van Reybrouck, Luuk van Middelaar

  Adam Zagajewski, een van de grootste Poolse dichters van onze tijd, en Luuk van Middelaar, een eigenzinnig politiek filosoof met hechte intellectuele banden met Brussel, bogen zich over de vraag hoe we Europa van nieuwe woorden, beelden en vergezichten kunnen voorzien. Zodat de EU de harten en de hoofden van haar burgers zou kunnen (her)winnen. Ze gingen met elkaar in gesprek en ze droegen teksten voor die volgens hen het Europees gevoel ultiem vertolken. Het gesprek werd geleid door de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, een van meest gevierde Europese denkers van zijn generatie. Engels gesproken.

 • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

  Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

  De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

  Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

  Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

  De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).