Inschrijven op de nieuwsbrief

Luc Coorevits - Behoud de Begeerte

Luc Coorevits - foto Leander Coorevits
Luc Coorevits - foto Leander Coorevits

is directeur van Behoud de Begeerte, het Vlaamse Kunstencentrum voor Literatuur in Antwerpen. Al dertig jaar organiseert hij literaire avonden, evenementen en tournees en promoot hij de Nederlandstalige literatuur in het buitenland. Als hoogtepunt van zijn carrière ziet hij de Saint Amour-tournees door Nederland en Vlaanderen. Ook organiseerde hij de eerste grote manifestatie van Behoud de Begeerte in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in 1988 en eind jaren 90. Het begon ooit in Leuven, in een tijd dat literaire performance nog nauwelijks bestond, laat staan literaire festivals. Hij wil er graag nog dertig jaar aan vastknopen: "Toen we begonnen, was het veld leeg. Nu liggen bij wijze van spreken alle akkers vol. Wij moeten nieuw land veroveren, niet op onze lauweren blijven rusten. We hebben nog 30 spannende jaren voor de boeg." Dit jaar verscheen het boek Behoud de Begeerte, Een literaire geschiedenis 1984-2014 waarin in 352 bladzijden de geschiedenis van het levenswerk van Coorevits is opgetekend. Op het festival neemt hij namens Behoud de Begeerte de G.H. 's-Gravensande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten in ontvangst.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Luc Coorevits - Behoud de Begeerte

  • Winternachten 2015

    Het Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy

    Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.

    Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.

    Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.

    Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.