Inschrijven op de nieuwsbrief

Laurent Binet

Laurent Binet
Laurent Binet

(1972) bracht zijn militaire dienst door in Slowakije en woonde in Praag. Hij is docent Frans aan de universiteit in Seine-Saint-Denis. Hij debuteerde met HhhH, waarvoor hij in 2010 de Prix Goncourt du Premier Roman ontving. HhhH werd in meer dan twintig landen vertaald, ontving zeer lovende kritieken en werd ook in Nederland een bestseller. Voor Niets gaat zoals verwacht volgde hij maandenlang de Franse presidentskandidaat François Hollande, die uiteindelijk de verkiezingen won.

Archief beschikbaar voor: Laurent Binet

 • Een avond met Laurent Binet and Ariejan Korteweg

  Een avond met Laurent Binet and Ariejan Korteweg

  Met: Ariejan Korteweg, Laurent Binet

  Dicht op de huid van Heydrich en François Hollande

  Frankrijk kenner Ariejan Korteweg gaat in gesprek met de Franse schrijver Laurent Binet, bekend van zijn debuut HhhH, over het nazikopstuk Heydrich. Op deze avond spreekt hij ook over zijn nieuwste boek Niets gaat zoals verwacht, waarin hij François Hollande op de voet volgt bij zijn gooi naar het presidentsambt.

  Hoe is het om te schrijven over personen die werkelijk bestaan – of bestaan hebben, en om politieke machthebbers bovendien? In hoeverre verschilt het schrijven van een roman van het bedrijven van embedded journalistiek?

  Laurent Binet volgde voor HhhH het nazikopstuk Heydrich: chef van Eichman en rechterhand van Himmler. Voor dit boek ontving hij in 2010 de Prix Goncourt du Premier Roman. HhhH werd in meer dan twintig landen uitgegeven, ontving zeer lovende kritieken en werd ook in Nederland een bestseller.
  In zijn nieuwste boek Niets gaat zoals verwacht volgt Binet de huidige Franse president François Hollande tijdens zijn verkiezingscampagne. Opnieuw zit hij zijn hoofdpersoon dicht op de huid en bedrijft hij een vorm van 'embedded journalism', waarbij hij stuit op de grenzen van zijn eigen vermogen om objectief en onafhankelijk te blijven.

  Ariejan Korteweg (parlementair redacteur bij de Volkskrant) was tot de zomer van 2013 correspondent in Frankrijk. Hij woonde met zijn gezin zes jaar in Parijs en verkende alle uithoeken van het land. Hij schreef over zijn ervaringen het boek Surplace, waarin hij de ziel van Frankrijk probeert te doorgronden: van cultuur tot geografie, van politiek tot geschiedenis.

  Voertaal is Engels. Na afloop signeren Laurent Binet en Ariejan Korteweg hun
  boeken bij de Paagman bookshop in de zaal.

  Een avond i.s.m. Alliance Française de la Haye, Meulenhoff en De Geus