Lara Nuberg
(1990) schrijft, spreekt en maakt audioverhalen over (koloniale) geschiedenis, identiteit en herinneringscultuur. Ze publiceerde in o.a. Het Parool, de Volkskrant, Moesson en De Nieuwe Koloniale Leeslijst. Met de Indonesische schrijver en beeldend kunstenaar Lala Bohang schreef zij In haar Voetsporen (2020, ook verschenen in het Engels als The Journey of Belonging), een zoektocht naar de invloed van geschiedenis op hun Indische en Indonesische families. In 2021 was Lara een van de experts in het televisieprogramma Het Museum van Nederland van Omroep Max. Daarnaast is zij hoofddocent en coördinator bij het onderwijsproject Koloniale Sporen in mijn Buurt. Momenteel werkt ze aan Gado Gado, verwacht in najaar van 2025: haar romandebuut, geïnspireerd op haar eigen zoektocht naar identiteit en thuishoren. Bij De Geus publiceert ze in samenwerking met Feba Sukmana begin 2025 een heruitgave van de brieven van Kartini, Indisch aristocraat en voorvechter van vrouwenrechten.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Lara Nuberg
-
OVT Live vanaf Writers Unlimited Festival Den Haag
Met: Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Frank van Bommel, Frans van Deursen, Frederique van Rijn, Lara Nuberg, Mark Nieuwenhuis
Elke zondagochtend staat van 10 tot 12 uur op Radio 1 actualiteit van de geschiedenis centraal in OVT, een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's, gemaakt door de VPRO. Zondagochtend 21 januari 2024 werd OVT live uitgezonden vanaf het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag in Theater aan het Spui.
In de foyer van het theater luisterde en keek je naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs en andere gespreksgasten.
Zo vertelde Adriaan van Dis over zijn nieuwste boek De kolonie mept terug: over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis. DIt essay is een sterk uitgebreide versie van zijn Rudy Kousbroek-lezing. Na de uitzending signeerde Van Dis; het boek was verkrijgbaar bij de stand van boekhandel De Vries Van Stockum in de theaterfoyer.
Als muzikaal-poÃ"tisch intermezzo voerden Frederique van Rijn en acteur/zanger Frans van Deursen fragmenten uit van de voorstelling PoÃ"zie is mijn adem met gedichten van Remco Campert, begeleid door Mark Nieuwenhuis (composities, trompet, samples, beats) en Frank van Bommel (composities, piano, divers slagwerk).
De uitzending omvatte ook vaste onderdelen als Het Spoor Terug over historische documentaires, de Column met een originele visie op heden of verleden, ditmaal door Abdelkader Benali, en de bespreking van nieuwe historische boeken historische publicaties. Presentatie: Julie Blussé of Laura Stek.
Toegang gratis, reserveren verplicht!
-
Oude banden, nieuwe verbindingen: een reis via het Indische verleden naar het heden
De band tussen Nederland en IndonesiÃ" is een complexe geschiedenis, en heeft generaties mensen met Indische roots sterk beïnvloed. Hoe kijken schrijvers van generaties geboren in Nederland naar het land van hun (groot)ouders? Het land dat ze alleen uit overlevering kennen, en waar ze zelf een nieuwe relatie mee aan zijn gegaan. Oude banden, nieuwe verbindingen gaat over wortels hebben in een ander land en andere tijd, over ontheemding en nieuwe banden met IndonesiÃ".
Adriaan van Dis' oeuvre voert deels terug op zijn Indische achtergrond. In 2023 verscheen zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen over zijn jeugd bij zijn grootvader en Ommie, de vrouw die hem verzorgde en opvoedde toen Adriaan niet thuis kon zijn omdat zijn vader worstelde met een kamptrauma.
Maddy Stolk schreef in haar 'autofictie'-roman Soedah, laat maar (2023) over het kampverleden van haar moeder en hoe dat haar hele jeugd beinvloedde, terwijl ze het huis leegruimt na het overlijden van haar moeder. Zo kijkt ze de geesten uit haar jeugd nog eens aan.
Auteurs Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block behoren tot de derde generatie van Indo's in Nederland. Hoe kijken zij naar de generaties voor hen? Wat is hun blik op het land waar hun voorouders geboren werden?
Met voordracht van Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block.