Karen Armstrong
(Engeland, 1944) is een van de meest vooraanstaande en meest gelezen schrijvers op het gebied van godsdienst. Haar werk is vertaald in veertig talen en omvat bestsellers als Een geschiedenis van God (1995), De strijd om God (2000), Islam (2001) en De kwestie God (2009). Compassie (2011) kwam tot stand nadat Armstrong een van de drie ted-prijzen had gewonnen. Met het prijzengeld nam ze het initiatief tot de inmiddels wereldwijd ondersteunde Charter for Compassion. In 2014 publiceerde ze Fields of Blood. Religion and the History of Violence (verschijnt in januari 2015 in vertaling als In naam van God), over de verstrengeling van religie en geweld. Hierin schrijft ze onomwonden dat oorlogen door de eeuwen heen vaak in naam van een god werden gevoerd. Maar ze laat ook zien dat naast de kruisridder en de jihadist er in religies ook altijd een Jezus of een Boeddha is geweest, die pleit voor vrede en verzoening. Ze toont bovendien aan dat de onderliggende motieven voor het gebruik van geweld juist vaak sociaal, economisch en politiek van aard zijn.
Archief beschikbaar voor: Karen Armstrong
-
Karen Armstrong meets Bas Heijne
De conflicten over religie zijn actueler dan ooit, maar religie zelf is zo oud als de wereld. Door de eeuwen heen hebben mensen tempels opgericht en kerken en moskeeën gebouwd om hun god(en) te eren. Waar komt de diepgewortelde menselijke behoefte om te geloven vandaan? Waarom gaan mensen zo ver dat ze uit naam van religie heilige oorlogen voeren? Wat is religie eigenlijk? Wat voor functie heeft het geloof voor de mens? Sinds haar debuut De wenteltrap, waarin ze haar ervaringen als uitgetreden non beschreef, heeft Karen Armstrong zich ontwikkeld tot expert in het christendom, het jodendom en de islam. In haar nieuwste boek In naam van God. Religie en geweld onderzoekt ze de - soms bloedige, soms vreedzame - geschiedenis van de godsdiensten. Engelstalig.
-
Openingslezing door Karen Armstrong
De Britse auteur Karen Armstrong opent de eerste festivalavond met de 9e Winternachtenlezing. Ze spreekt over geweld en religie. Wat zijn factoren die leiden tot oorlog en geweldsuitbarstingen? Hoe kunnen we vreedzaam samenleven, ondanks religieuze en culturele verschillen? Is religie eigenlijk wel een motief voor het gebruik van geweld, of liggen er andere factoren aan ten grondslag? Na haar lezing gaat Sheila Sitalsing met Karen Armstrong in gesprek. Vervolgens nemen ook de Nederlandse essayist Paul Scheffer en de Egyptische schrijver Muhammad Aladdin deel aan de discussie. Engelstalig.
-
Op zoek naar de ziel. Deel 2: De Religie
Is de ziel puur religieus? Het antwoord op die vraag en op de vermeende goddelijke kanten van de ziel gaven de Indiase schrijver Pankaj Mishra ende Britse schrijfster Karen Armstrong. Pankaj Mishra schreef de essayistische reisroman De Boeddha in de wereld, over zijn speurtocht naar Boeddha en de betekenis van het boeddhisme. Karen Armstrong is een van de grootste auteurs over religie. In de jaren zestig bracht ze zeven jaar door als non in een klooster van een katholieke onderwijscongregatie. Haar persoonlijke herinneringen en beschouwingen over het falen van de kerk, het wezen van het geloof, de eenzaamheid en de spirituele ervaringen beschreef ze in haar boek Door de nauwe poort. Haar boek Een geschiedenis van God, een cultuurgeschiedenis van duizend jaar christendom, jodendom en islam werd een wereldwijde bestseller. Daarin schreef ze: "De secularisatie die we momenteel meemaken is een volstrekt nieuw probeersel en nooit eerder in de geschiedenis van de mens voorgekomen." Engelstalig.