Joyce Roodnat
is journalist en schrijft sinds 1980 voor NRC Handelsblad over haar grote liefde: film. Sinds 1995 is ze chef kunstredactie van diezelfde krant. In de populaire rubriek 'Aan de Wandel' beschrijft ze trektochten te voet in Nederland en de rest van de wereld. Roodnat schrijft ook literatuur. Voor haar eerste roman 't Is zo weer nacht kreeg ze in 2002 de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Debutantenprijs. In 1995 publiceerde ze De bergrede in het licht van de vedantaleer, over de belangrijkste hindoeïstische geloofs- en denkrichting. Dit jaar verscheen haar tweede roman, Sterrenschot, dat losjes gebaseerd is op een geschiedenis uit de familie van haar man, Erik van Zuylen.
(WIN 2003)Archief beschikbaar voor: Joyce Roodnat
-
Lang leve het hekeldicht!
Een Antwerpse Mis-pop
Een Swijn van den Bisschop
Derft hier komen raesen
En gnurcken, en knorren
En schelden, en morren
En kijven, en kauten
Met Rijmen vol fauten
Zo dichtte ooit de dichter W.G. Foquenbroch over een Antwerpse bisschop. Het hekeldicht is in onbruik geraakt, en dat is een misverstand: de Nederlandse aard valt immers niet genoeg te hekelen. Vijf dichters schreven een hekeldicht op de Nederlandse geest: Maria Barnas, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeijffer en Hans Verhagen. Zij bliezen daarmee de traditie nieuw leven in. Joyce Roodnat was gespreksleider. Nederlandstalig. -
Het huis van de mensen - op de drempel tussen Oost en West
De Turkse schrijfster Elif Shafak en haar Nederlandse vakgenote Vonne van der Meer bouwen in hun romans een wereld op basis van menselijke verhoudingen. Het toeval brengt personages bij elkaar, of het ontwortelt levens. Onder leiding van Joyce Roodnat praatten de twee romanschrijvers over medemenselijkheid in de Turkse en Nederlandse maatschappij. Elif Shafak opende het gesprek met haar essay over Turkije op de drempel tussen Oost en West, dat zij schreef in opdracht van Winternachten.
Engelstalig. -
De klonen van god
Veertig jaar geleden maakte 'I had a dream' veel indruk; als we de reclame geloven spreekt de vraag 'Biertje?' tegenwoordig meer tot de verbeelding. Wie maakt het kromme recht vraagt Prediker zich af en wij met hem. Khalid Boudou en Gerrit Komrij geven als Gods klonen in brieven aan elkaar antwoord op de vraag hoe de wereld eruit zou moeten gaan zien. Een briefwisseling op toneel. Regie: Carel Alphenaar.