Inschrijven op de nieuwsbrief

Johan Fretz

Johan Fretz - foto Sanja Marusic
Johan Fretz - foto Sanja Marusic

(1985) is schrijver, theater- en documentairemaker. Hij maakte met succes cabaret, eerst samen met Marcel Harteveld en daarna solo, was een decennium columnist voor Het Parool en publiceerde in 2012 zijn roman Fretz 2025, waarin een jonge idealist er naar streeft minister-president van Nederland te worden. Met zijn tweede roman, Onder de paramariboom, won hij in 2019 de Boekhandelsprijs. Hierin vertelt hij het verhaal van een hilarische en ontwapenende roadtrip door Suriname; een zoektocht naar roots en identiteit als 'dubbelbloed' en naar de verzoening tussen een moeder en een zoon. In 2022 werd de documentaire What's Left uitgezonden, die hij samen met Juul Op den Kamp maakte, over de teloorgang van de sociaaldemocratie, en verscheen zijn boek Met vriendelijke groet, een verzameling van zijn belangrijkste stukken, prikkelende en gelaagde reflecties, waarmee Fretz tien jaar schrijverschap viert. In 2023 verschijnt zijn literaire non-fictie boek Onvrijheid.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Johan Fretz

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Johan Fretz

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Johan Fretz' roadtrip door Suriname, Onder de Paramariboom en film

  Voordat schrijver, toriman en Parool-columnist Johan Fretz naar de Kleinkunstacademie ging, studeerde hij aan de Filmacademie: met zijn filmliefde zit het dus wel goed! Met zijn literaire oeuvre, en vooral zijn Surinnaamse reisroman Onder de Paramariboom, als inspiratiebron, legt moderator Gerlinda Heywegen filmfragmenten aan Fretz voor die hem uitnodigen te vertellen over het hebben van twee landen en misschien wel de hele wereld.

  Fretz over Suriname: "Plotseling vlogen alle luiken open. Onvoorstelbaar dat daar een hele wereld blijkt te bestaan. Waar ze gewoon Nederlands spreken, mooier en met meer liefde dan in het land waar de taal vandaan komt."

  Fretz' roman Onder de Paramariboom verscheen begin 2018. Hierin vertelt hij het verhaal van een hilarische en ontwapenende roadtrip door Suriname. Over een zoektocht naar roots en identiteit, wanneer je een dubbelbloed bent, maar bovenal over de verzoening tussen een moeder en een zoon. Met de roman won hij de Boekhandelsprijs 2019. Hij maakte een solovoorstelling van het boek, waarmee hij door Nederland toerde en die genomineerd werd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Koloniale mythes ontmaskerd

  Is er sprake van hardnekkig terugkerende mythes over de koloniale tijd? Schrijvers Reggie Baay, Cynthia McLeod en Johan Fretz spreken onder leiding van Sarah Sluimer over koloniale mythes, met een inleidende lezing van Nelleke Noordervliet.

  Het romantische idee leeft dat door Nederland als kolonisator beschaving en welvaart werd gebracht, maar werd er niet eerder en voornamelijk iets gehaald, namelijk specerijen en grondstoffen ten koste van de inheemse bevolking? Manifesteren deze mythes zich alleen in ons denken of kruipt het verder, in onze literatuur? Hebben we geleerd van onze geschiedenis?