Inschrijven op de nieuwsbrief

Johan Borger

Johan Borger - Winternachten 2022 - fotograaf: Anne Olsen
Johan Borger - Winternachten 2022 - fotograaf: Anne Olsen

(1984) doet zich voor als singer-songwriter, componist en multi-instrumentalist. Al die talenten staan echter in dienst van iets anders, waarvoor geen duidelijke taakomschrijving is: de zoektocht naar klank.
Borger is een muzikant die schildert met taal en muziek. Als muzikant voelt hij zich thuis in de literatuur, onder meer als vaste begeleider van de dichter Ingmar Heytze en als lid van de band Asfaltfeeën. Als tekstschrijver en componist liggen zijn wortels in Americana; zowel Ry Cooder en Gillian Welch als Steinbeck en Robert M. Pirsig maken deel uit van zijn creatieve blauwdruk. Met verhalende liedjes en instrumentale miniatuurtjes op elektrische gitaar schept Johan Borger een unieke, kleurrijke wereld die als een film in je hoofd voorbijtrekt. Borger bracht twee goed ontvangen soloalbums uit. De titeltrack van zijn debuut werd bekroon als 'song van het jaar' (2011) door 3voor12 Utrecht. In 2021 verscheen het album Zwart Glimmend Chroom van Asfaltfeeën bij Excelsior Recordings.
Momenteel werkt hij aan een volledig instrumentaal album.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Johan Borger

  • Winternachten 2022

    Kamerbreed

    Met: Ingmar Heytze, Johan Borger

    Ingmar Heytze, muzikaal poëet en Johan Borger, poëtisch muzikant, hebben elkaar gevonden in de winter van 2010, aan weerszijden van een zwarte Fender Stringmaster tijdens een repetitie in een ijskoud, verlaten lokaal. Uit hun gedeelde liefde voor de lapsteel, Americana, vintage gitaren, Gillian Welch en Robert M. Pirsig ontstond een vriendschap, een klein universum vol muziek, poëzie en de zoektocht naar kwaliteit.

    Hun programma 'Kamerbreed', op 17 juni 2022 te zien en te horen in Bibliotheek Nieuw Waldeck, is het verslag van een doorlopend, aanstekelijk gesprek tussen vrienden uit verschillende werelden. Het is een roadtrip voor de geest, een intieme voorstelling over aandachtig leven en de zoektocht naar de betekenis van het begrip 'kwaliteit'. En vooral is het een ontmoeting van muziek en literatuur.