Inschrijven op de nieuwsbrief

Job Cohen

Job Cohen - foto Jos van Zetten
Job Cohen - foto Jos van Zetten

(Haarlem, 1947) studeerde rechten in Groningen, richtte aan de Universiteit van Maastricht de rechtenfaculteit op en werd daar later rector magnificus. In 1993 was hij korte tijd staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Lubbers III, vervolgens werd hij lid van de Eerste Kamer en in het kabinet-Kok II staatssecretaris van Justitie. In 2001 trad hij aan als burgemeester van Amsterdam, met de moord op Theo van Gogh als zwartste bladzijde. Negen jaar later werd hij met grote steun van zijn achterban gekozen tot leider van de PvdA. In 2010 publiceerde hij zijn lezingen en toespraken onder de titel Binden, met een voorwoord van Bas Heijne. Na een tumultueuze tijd stapte hij begin 2012 gedesillusioneerd op als politiek leider en kamerlid. Cohen is nu o.a. voorzitter van de Raad van Toezicht van de OBA, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en voorzitter van de Stichting voor Vluchteling Studenten. Cohen komt uit een vrijzinnig-joods gezin. Zijn grootouders van vaderszijde kwamen om in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zijn vader was rector magnificus aan de Universiteit van Leiden.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Job Cohen

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.