Inschrijven op de nieuwsbrief

Joanna Werners

Joanna Werners - foto Serge Ligtenberg 2005
Joanna Werners - foto Serge Ligtenberg 2005

(Paramaribo, 1953) kwam op haar achttiende uit Suriname naar Nederland. Ze studeerde lichamelijke opvoeding en rechten en is docent economie. In 1987 debuteerde zij met de autobiografische roman Droomhuid en plaatste daarmee als eerste het thema vrouwelijke homoseksualiteit op de kaart van de Surinaamse literatuur. In haar volgende romans kwamen ook andere cultuurverschillen tussen Nederland en Suriname aan bod, bijvoorbeeld in het omgaan met ongewenste zwangerschap en ouderdom. In 2002 verscheen haar vijfde roman Schaamteloze warmte.
WIN 2005

Archief beschikbaar voor: Joanna Werners

  • Winternachten 2005

    Suriname en de Antillen: helpers weg?

    Met: Erich Zielinski, Gilbert Wawoe, Joanna Werners, John Jansen van Galen, Ronald Julen, Ruben Severina

    In dit publieksdebat wordt de ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland, Suriname en de Antillen onder de loep genomen. Het fenomeen kent vele vormen: gouvernementele ontwikkelingshulp, de hulp van Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse particuliere organisaties en de privéhulp in geld of goederen aan familie en vrienden overzee. Is er sprake van hulpverslaving en, zo ja, hoe kick je daar het beste van af?

    Voor- en tegenstanders nemen het tegen elkaar op: Gilbert Wawoe, Joanna Werners, Erich Zielinski, John Jansen van Galen en Ronald Julen. Ruben Severina (voorzitter van de Movimentu Antiano i Arubano pa Participashon Politico) leidt het debat. Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, brengt de discussie op gang met een korte introductie. Op zijn initiatief zijn kortgeleden de particuliere hulporganisaties bijeen geroepen om hen beter te informeren over armoede en sociale ontwikkeling op de Antillen. Ook het rapport van de commissie Jesserun over de nieuwe structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden zal ter sprake komen.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    Suriname en de liefde

    Schrijfster Joanna Werners voerde het publiek mee in haar roman Schaamteloze warmte, over de liefde tussen witte en zwarte vrouwen. Dichter Roland Julen uit Suriname beschreef zijn onbereikbare droom. Clark Accord, bekend geworden met zijn roman De Koningin van Paramaribo, trakteerde op de première van een fragment uit zijn langverwachte nieuwe, historische roman Tussen Apoera en Oreala. Hij brengt in dit boek op een uitdagende manier een onbekende Surinaams/Indiaanse liefdesgeschiedenis tot leven. Drie Surinaamse schrijvers in gesprek met Tanja Jadnanansing.