Inschrijven op de nieuwsbrief

Jens Meijen

Jens Meijen - foto Simon Debbaut
Jens Meijen - foto Simon Debbaut

(België, 1996) rondde de Masters Westerse Literatuur, Literatuurwetenschappen en Europese Studies af aan de KU Leuven. Hij is journalist, recensent en columnist voor het Vlaamse weekblad Humo en het Vlaamse dagblad De Morgen, redacteur van Greenpeace Belgium en redactielid van het literaire tijdschrift dw b (Dietsche Warande & Belfort). Verder was hij de (eerste) 'Vlaamse Jonge Dichter des Vaderlands'. Hij publiceerde gedichten in De Revisor, deFusie, Hard// hoofd en Deus ex Machina. Xenomorf (2019), zijn debuutbundel, tekent hartstochtelijk en met veel taalplezier verzet aan tegen het sterven van de aarde door vervuiling, tegen almaar sneller produceren en maximalisatie van winsten. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh'-poëzieprijs. In 2021 verscheen zijn debuutroman De lichtjaren.

(2020)

Archief beschikbaar voor: Jens Meijen

  • Erfstukken

    Erfstukken

    Met: Annemarie Estor, Babah Tarawally, Babeth Fonchie, Eva Meijer, Fleur Kotten, Jens Meijen, Jessica Bacuna, Kenneth Aidoo, Mignon Nusteling, Rachel Sender

    Kijk nu het (gratis) online programma Erfstukken, gemaakt ter gelegenheid van de lancering van de gelijknamige papieren uitgave. Vijf auteurs schreven op verzoek van Writers Unlimited een brief aan een familielid van een andere generatie met de vraag: "Welke zorg of vrees over deze tijd wil je aan een familielid uit het verleden of in de toekomst voorleggen?" Vijf kunstenaars reageerden op deze brieven en maakten een unieke illustratie. Grafisch ontwerper Herman van Bostelen maakte van alle bijdragen een papieren kleinood: van leporello tot ansichtkaart.

    Geniet van de gesprekken met vier betrokken auteurs en illustratoren: Eva Meijer, Fleur Kotten, Babeth Fonchie en Jessica Bacuna vertellen vanuit onze favoriete boekwinkel in Den Haag, De Vries Van Stockum, over de bijzondere samenwerking.

    "Na mij komen geen kinderen, geen kleinkinderen. Alleen een woordenspoor dat zich allang van me losgemaakt heeft, dat nu al over mij waakt in plaats van andersom." - Eva Meijer

    Inspiratiebron voor Erfstukken door programmamaker Joëlle Koorneef vormt Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer. Hij stelt zich voor dat hij dagdroomt en teruggaat in de tijd om zijn grootmoeder te waarschuwen voor de Holocaust. Tegelijkertijd fantaseert hij dat zijn eigen nakomelingen hem opzoeken om hem wakker te schudden voor de klimaatcrisis.

    "Diezelfde natuur, die hij kapot probeerde te maken, heeft hem nu omarmd en zal hem volledig verteren." - Babah Tarawally

    Reis mee door de tijd, tussen generaties, kunstdisciplines en verwante kunstenaars/makers met: schrijvers Annemarie Estor, Babeth Fonchie, Jens Meijen, Eva Meijer en Babah Tarawally en kunstenaars Mignon Nusteling, Jessica Bacuna, Rachel Sender, Fleur Kotten en Kenneth Aidoo. De uitgave Erfstukken is verkrijgbaar voor €7,50 via de Haagse vestiging en de webshop van De Vries Van Stockum.

    Lees en kijk hier de bijdragen van Erfstukken:


    Programma-idee: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited)
    Ontwerp: Herman van Bostelen
    Boekverkoop: De Vries Van Stockum Boeken
    Videoregistratie: Wilbert Eerland

  • Slow Winternachten festival februari & maart 2021

    Jens Meijen in Radical Happiness - #SoulCare

    Met: Jens Meijen

    Voor mij zijn er verschillende soorten geluk.
    Je hebt bijvoorbeeld tijdelijk geluk en langdurig geluk.
    Je hebt ook individueel en collectief geluk.

    Terwijl we hem zwijgend en alleen een boswandeling zien maken, horen we schrijver, dichter en journalist Jens Meijen spreken over geluk. In zijn videocolumn onderscheidt hij soorten geluk en constateert onder meer dat collectief geluk vaak in de toekomst ligt: "Het loopt een beetje voor je uit, als een soort spook dat je in de verte achter een gordijn ziet verdwijnen."

    Op verzoek van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag 2021 reflecteerde de Belgische dichter Jens Meijen op activisme, een staat van geluk en de toekomst. De videocolumn is op locatie gefilmd door Léa Festraets en ging in première tijdens het Winternachten festival in het programma #SoulCare​: Radical Happiness op zondag 17 januari 2021.

    #SoulCare​: Radical Happiness, samengesteld door programmamaker Fleur Jeras, ging over blijdschap en activisme, onder meer geïnspireerd door het gedicht Black Joy uit de bundel Collective Amnesia van de Zuidafrikaanse dichter en performer Koleka Putuma.

    Joy is an act of resistance is een leus die steeds meer gehoor vindt. Kan geluk een vorm van activisme zijn? Bestaat er verzet in de vorm van rust? En waarom is self-care - zorgzaam zijn voor jezelf - zo van belang? Al deze vragen vormden het fundament voor Radical Happiness, het slotprogramma van dit eerste, online deel van het Winternachten festival 2021.

    Jens Meijen (België) rondde de Masters Westerse Literatuur, Literatuurwetenschappen en Europese Studies af aan de KU Leuven. Hij is journalist, recensent en columnist voor het Vlaamse weekblad Humo en het Vlaamse dagblad De Morgen, redacteur van Greenpeace Belgium en redactielid van het literaire tijdschrift dw b (Dietsche Warande & Belfort). Verder was hij de (eerste) 'Vlaamse Jonge Dichter des Vaderlands'. Hij publiceerde gedichten in De Revisor, deFusie, Hard// hoofd en Deus ex Machina. Xenomorf (2019), zijn debuutbundel, tekent hartstochtelijk en met veel taalplezier verzet aan tegen het sterven van de aarde door vervuiling, tegen almaar sneller produceren en maximalisatie van winsten. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh'-poëzieprijs. In 2021 verschijnt zijn debuutroman De lichtjaren.

  • Slow Winternachten festival februari & maart 2021

    Radical Happiness - #SoulCare

    Met: Bahghi, Gil Gomes Leal, Hassnae Bouazza, Jens Meijen, Koleka Putuma, Munganyende Hélène Christelle, Radna Fabias

    Joy is an act of resistance is een leus die steeds meer gehoor vindt. Kan geluk een vorm van activisme zijn? Bestaat er verzet in de vorm van rust? En waarom is self-care - zorgzaam zijn voor jezelf - zo van belang? Al deze vragen vormden het fundament voor Radical Happiness, het slotprogramma van het online deel van het Winternachten festival 2021: je belandt in een warm bad vol radicale inspiratie.

    1:04 - Koleka Putuma (Zuid-Afrika), voordracht.
    3:13 - Radna Fabias (Nederland), voordracht Nederlandse vertaling werk van Koleka Putuma.
    5:00 - Koleka Putuma, interview.
    23:38 - Koleka Putuma, voordracht.
    24:48 - Radna Fabias, voordracht Nederlandse vertaling werk van Koleka Putuma.
    26:15 - Gil Gomes Leal (Nederland), dans performance.
    31:40 - Radna Fabias, interview.
    42:31 - Bahghi (Nederland), song performance.
    45:42 - Munganyende Hélène Christelle (Nederland), voordracht en interview.
    56:10 - Jens Meijen (België), videoreading.
    1:01:19 - Radna Fabias, voordracht Nederlandse vertaling werk van Koleka Putuma.

    'Het is aan ons': dat spreekt uit het werk van fotograaf Tyler Mitchell, die zomer 2019 met de tentoonstelling I Can Make You Feel Good in fotografiemuseum Foam in Amsterdam een gevoelige ode bracht aan een 'black utopia'. Mitchell fotografeerde jonge zwarte mensen; ontspannen, gevoelig en trots tegen idyllische achtergronden. Een baken van hoop voor hoe het leven er ook uit kan zien en een scherp contrast met de dominante beelden van zwarte mensen die in de media doorgaans verbonden zijn met strijd, pijn en geweld.

    Mitchells werk vormde een van de inspiratiebronnen voor programmamaker Fleur Jeras, samen met de poëzie van de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma, in het bijzonder het gedicht Black Joy uit haar bundel Collective Amnesia. Dichter en P.C. Hooftprijs-winnaar Alfred Schaffer, die gedichten van Putuma in het Nederlands vertaalde voor tijdschrift Terras, schreef in de Groene Amsterdammer: "Je zou kunnen zeggen dat Putuma in Collective Amnesia een weg zoekt uit de impasse; ze moet ontkomen aan de verwachtingen van zowel het witte als het zwarte publiek. De liefde zou een ontsnappingsroute kunnen zijn."

    Een fragment uit het gedicht Black Joy van Koleka Putuma, uit haar bundel Collective Amnesia:

    But
    isn't funny?
    That when they ask about black childhood,
    all they are interested in is our pain,
    as if the joy-parts were accidental.

    I write love poems, too,
    but
    you only want to see my mouth torn open in protest,
    as if my mouth were a wound
    with pus and gangrene
    for joy.

    Via een videoverbinding met Kaapstad ging journalist Hassnae Bouazza in gesprek met Koleka Putuma over haar gedicht Black Joy. Het werk van Koleka brachten we ook in andere vormen dichtbij. Zo droeg dichter Radna Fabias een aantal gedichten van Putuma in het Nederlands voor en presenteerden singer-songwriter Bahghi en danser Gil Gomes Leal nieuw werk geïnspireerd op Black Joy.

    Lees hier de drie gedichten van Koleka Putuma in Nederlandse vertaling.

    Verder gaven dichter Jens Meijen en schrijver-podcastmaker Munganyende Hélène Christelle praktische voorbeelden van hoe zij rust creëren en reflecteren op activisme, een staat van geluk en de toekomst.

    Lees en kijk hier verder over:

    Bahghi
    website
    Soundcloud

    Hassnae Bouazza
    website

    Munganyende Hélène Christelle
    website
    Instagram
    Podcast Fufu & Dadels

    Radna Fabias
    Video: Radna Fabia draagt in DichterBij (VPRO) haar gedicht Roestplaats voor

    Gil Gomes Leal
    website voorstelling Ayahuasca van Gil Gomes Leal & ISH Dance Collective

    Jens Meijen
    Facebook
    Kort verhaal Kaddisj, publicatie in Hard//hoofd
    Romandebuut De lichtjaren, te verschijnen mei 2021

    Koleka Putuma
    website
    Instagram
    Video: Koleka Putuma draagt voor uit Collective Amnesia in de trein Kaapstad-Muizenberg
    Gedichten uit Collective Amnesia in Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer, publicatie in tijdschrift Terras

  • Winternachten 2021

    #SoulCare: Radical Happiness

    Met: Bahghi, Gil Gomes Leal, Hassnae Bouazza, Jens Meijen, Koleka Putuma, Munganyende Hélène Christelle, Radna Fabias

    Joy is an act of resistance is een leus die steeds meer gehoor vindt. Kan geluk een vorm van activisme zijn? Bestaat er verzet in de vorm van rust? En waarom is self-care - zorgzaam zijn voor jezelf - zo van belang? Al deze vragen vormden het fundament voor Radical Happiness, het slotprogramma van dit eerste, online deel van het Winternachten festival 2021: je belandde in een warm bad vol radicale inspiratie.

    'Het is aan ons': dat spreekt uit het werk van fotograaf Tyler Mitchell, die zomer 2019 met de tentoonstelling I Can Make You Feel Good in fotografiemuseum Foam in Amsterdam een gevoelige ode bracht aan een 'black utopia'. Mitchell fotografeerde jonge zwarte mensen; ontspannen, gevoelig en trots tegen idyllische achtergronden. Een baken van hoop voor hoe het leven er ook uit kan zien en een scherp contrast met de dominante beelden van zwarte mensen die in de media doorgaans verbonden zijn met strijd, pijn en geweld.

    Mitchells werk vormde een van de inspiratiebronnen voor programmamaker Fleur Jeras, samen met de poëzie van de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma, in het bijzonder het gedicht Black Joy uit haar bundel Collective Amnesia. Dichter en P.C. Hooftprijs-winnaar Alfred Schaffer, die gedichten van Putuma in het Nederlands vertaalde voor tijdschrift Terras, schreef in de Groene Amsterdammer: "Je zou kunnen zeggen dat Putuma in Collective Amnesia een weg zoekt uit de impasse; ze moet ontkomen aan de verwachtingen van zowel het witte als het zwarte publiek. De liefde zou een ontsnappingsroute kunnen zijn."

    Een fragment uit het gedicht Black Joy van Koleka Putuma, uit haar bundel Collective Amnesia:

    But
    isn't funny?
    That when they ask about black childhood,
    all they are interested in is our pain,
    as if the joy-parts were accidental.

    I write love poems, too,
    but
    you only want to see my mouth torn open in protest,
    as if my mouth were a wound
    with pus and gangrene
    for joy.

    Via een videoverbinding met Kaapstad ging journalist Hassnae Bouazza in gesprek met Koleka Putuma over haar gedicht Black Joy. Het werk van Koleka brachten we ook in andere vormen dichtbij. Zo droeg dichter Radna Fabias een aantal gedichten van Putuma in het Nederlands voor en presenteerden singer-songwriter Bahghi en danser Gil Gomes Leal nieuw werk geïnspireerd op Black Joy.

    Lees hier de drie gedichten van Koleka Putuma in Nederlandse vertaling.

    Verder gaven dichter Jens Meijen en schrijver-podcastmaker Munganyende Hélène Christelle praktische voorbeelden van hoe zij rust creëren en reflecteren op activisme, een staat van geluk en de toekomst.

    Lees en kijk hier verder over:

    Bahghi
    website
    Soundcloud

    Hassnae Bouazza
    website

    Munganyende Hélène Christelle
    website
    Instagram
    Podcast Fufu & Dadels

    Radna Fabias
    Video: Radna Fabia draagt in DichterBij (VPRO) haar gedicht Roestplaats voor

    Gil Gomes Leal
    website voorstelling Ayahuasca van Gil Gomes Leal & ISH Dance Collective

    Jens Meijen
    Facebook
    Kort verhaal Kaddisj, publicatie in Hard//hoofd
    Romandebuut De lichtjaren, te verschijnen mei 2021

    Koleka Putuma
    website
    Instagram
    Video: Koleka Putuma draagt voor uit Collective Amnesia in de trein Kaapstad-Muizenberg
    Gedichten uit Collective Amnesia in Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer, publicatie in tijdschrift Terras