Inschrijven op de nieuwsbrief

Jannah Loontjens

Jannah Loontjens - foto TO
Jannah Loontjens - foto TO

(1974) is schrijver en filosoof. Ze groeide op in Nederland en Zweden en heeft naast dicht- en essaybundels ook vier romans gepubliceerd. Haar roman Schuldig: Een verkenning van mijn geweten (2020) is een essayistische, filosofische ontboezeming en persoonlijke zoektocht naar de oorsprong van haar schuldgevoelens. Jannah Loontjens maakt deel uit van het schrijverscollectief Fixdit dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door o.a. podcasts, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs. Daarnaast schrijft ze opiniestukken voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw en verzorgt ze een rubriek voor Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar denken en schrijven. Ook schrijft ze poëzierecensies voor Awater. Naast haar schrijverschap doceerde Loontjens filosofie en literatuuranalyse aan de UvA, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, de Gerrit Rietveld Academie en de Internationale School voor Wijsbegeerte.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Jannah Loontjens

 • Optimistische woede

  Optimistische woede

  Met: Annelies Verbeke, Christine Otten, Jannah Loontjens, Manon Uphoff, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Shantie Singh


  In dit Writers Series-programma vierde schrijverscollectief Fixdit in samenwerking met Writers Unlimited de publicatie van het Fixdit-manifest Optimistische Woede: fix het sexisme in de literatuur, een uitgave van De Geus, in Theater aan het Spui in Den Haag.

  Optimistische woede
  Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

  Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

  Programma
  Maar liefst acht van de elf Fixdit-auteurs lazen voor uit hun bijdragen aan hun gezamenlijke manifest: Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Je las vast hun boeken en ontmoette ze in eerdere Writers Series-programma's of op het Winternachten festival.

  Het programma in Zaal 1 opende en sloot met delen uit de urban dance-voorstelling (Y)our eyes only van Gregory Shaggy over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen.

  Na het programma vierden we de boekpresentatie feestelijk met bubbels en signeren bij de boekverkoopstand van De Vries Van Stockum Boeken in de foyer. Deze boekpresentatie vormde de start van een Fixdit-tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.

  Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.


 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Fixdit - over de legendarische Nawal el Saadawi

  Schrijver, arts en feminist in 20e-eeuws Egypte - met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Rachida Lamrabet en Gamal Fouad.

  In maart 2021 overleed de legendarische Egyptische auteur Nawal el Saadawi op 90-jarige leeftijd. Kende je haar naam nog niet? Dan is dit programma een mooie kans om dat recht te zetten!

  Nawal el Saadawi wordt ook wel 'de Simone Beauvoir van de Arabische wereld' genoemd, en haar werk heeft heel wat stof doen opwaaien. Ze was arts en activist en schreef onverbloemd over haar leven als vrijgevochten, feministische vrouw in een Egypte waar lang niet iedereen haar opvattingen deelde. Tijd om haar baanbrekende werk in de schijnwerpers te zetten, en laat dat maar aan Annelies Verbeke en Jannah Loontjens van collectief Fixdit over!

  In dit programma, tevens de live-opname van een nieuwe podcastaflevering, gingen auteurs en Fixdit-oprichters Annelies Verbeke en Jannah Loontjens in gesprek met de Belgische auteur en advocaat Rachida Lamrabet en de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Gamal Fouad. Ze bespraken Nawal el Saadawi's invloedrijke werk en in het bijzonder haar roman De val van de imam.

  Over Fixdit
  Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten.

  Fixdit & Writers Unlimited
  Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plekje in de literaire canon verdienen. November 2021 maakten Fixdit en Writers Unlimited gezamenlijk de aflevering Bibi Koetis voor altijd over de Indische auteur Lin Scholte, met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo (schrijver en samensteller van het verzamelde werk van Lin Scholte) en schrijver Gustaaf Peek. Bekijk hier de videoregistratie van de live podcastopname in Nationaal Museum Sophiahof - van Indië tot nu (Den Haag).

  Boekentips:
  Het hele oeuvre van Nawal el Saadawi. Lees vooral De val van de imam, Herinneringen van een vrouwelijke arts (Memoirs of a Woman Doctor) en Woman at Point Zero.


  Voertaal: Nederlands.

 • 'Bibi Koetis voor altijd', Lin Scholte

  'Bibi Koetis voor altijd',  Lin Scholte

  Met: Annelies Verbeke, Gustaaf Peek, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo

  "Koetis beefde nog steeds toen ze in de keuken was, waar ze water dronk om te kalmeren. Of het zo moest kwam Mam vanuit de eetkamer de gang op en riep of Koetis er al was. Deze antwoordde en kwam te voorschijn. Koetis aanziende vroeg Mam: 'Wat heb je? Je ziet er zo verhit uit.' Koetis ontkende dat ze 'wat zou hebben'. Ook op Mams vraag waar ze geweest was gaf ze een ontwijkend antwoord." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

  In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers. Om de twee maanden belichten zij hierin een literaire klassieker, geschreven door een vrouw.
  Op donderdag 4 november werd de ontroerende roman Bibi Koetis voor altijd (1974) van Lin Scholte -die zich afspeelt in de Nederlands-Indische gemeenschap- besproken met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo. Dit gebeurde live. Samen met Writers Unlimited werd deze editie van de podcast opgenomen in aanwezigheid van publiek op een prachtige en passende locatie in Den Haag: Museum Sophiahof.

  Binnenkort te luisteren in je favoriete podcast-app!

  Het werk van schrijver Lin Scholte (1921-1997) geeft een schat aan informatie over meerdere kanten van het conflict om Indië. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerne- en kampementsleven en de gesloten samenleving van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen.
  Lin Scholte werd geboren in Batudjadjar, een kleine garnizoensplaats. Haar vader was een Amsterdammer die voor het Indische leger getekend had, haar moeder een Javaanse. Over haar moeder schreef Scholte Anak Kompenie, haar succesvolle debuut in 1965 dat in korte tijd vier drukken beleefde. Haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) gaat over een tante (bibi), Koetis genaamd, en beschrijft onder andere de situatie van de Indo-Europeanen in de bezettingstijd en de levensgevaarlijke naoorlogse periode vlak na de capitulatie van Japan. Stichting Tong Tong: 'In al haar boeken klinkt luid en duidelijk de stem van de Indische vertelster door, die intens betrokken is bij haar drie werelden: de Indische, de Javaanse en de Hollandse. Op overtuigende wijze weet Lin Scholte de lezer deelgenoot te maken van haar leven.'

  Bibi Koetis voor altijd is opgenomen in de uitgave Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte (2007, stichting Tong Tong). Samensteller Vilan van de Loo schreef een biografische inleiding, de bundel bevat o.a. de romans Anak Kompenie en Takdiran en andere verhalen en het niet eerder gepubliceerde verhaal Fientje de Feniks, het enige boek waarin we Scholtes stem 'ongeredigeerd' kunnen waarnemen.

  "Si-oom Gerard kwam elke middag na het appel (Si-oom was de aanduiding voor een Hollandse KNIL-soldaat). Robuuste totok (Hollander) met rossig krulhaar op een markante boerekop en idem borstelige wenkbrauwen boven blauwe ogen. Op het erf lag een stel gewichten. Daarmee deed hij aan conditietraining Als hij zo bezig was wierp hij af en toe een blik naar Koetis, of ze wel keek. Koetis zag het wel, maar was volmaakt onverschillig. Si-oom Gerard probeerde Koetis tot stoeien uit te lokken. Een spel dat ze niet begreep, en dat haar verontrustte." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte

  Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
  Datum: donderdag 4 november 2021
  Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
  Gratis toegang voor studenten en scholieren. Normale prijs €10,- inclusief thee/koffie en spekkoek
  Informatie en tickets: www.museumsophiahof.nl
  Locatie: Nationaal Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

  Nederlandstalig programma.

  Programma samengesteld door Ellen Walraven (Writers Unlimited), Annelies Verbeke en Jannah Loontjens (Fixdit)

  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

  Let op:

  • Voor toegang is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
  • Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
  • Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.

  Dit programma is een coproductie van Fixdit en Writers Unlimited i.s.m. Museum Sophiahof