Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen
Jan van Mersbergen

(Gorinchem, 1971) debuteerde in 2001 met de De grasbijter, een roman over een dertiger die een eenzaam bestaan leidt op de boerderij van zijn ouders, tot er een meisje in zijn leven opduikt. In 2014 verscheen zijn zevende roman, De Laatste ontsnapping, over de betekenis van familiebanden als je elkaar nog nooit hebt gezien. In de tussenliggende romans behandelt Van Mersbergen een verscheidenheid aan onderwerpen, van vrienden die graag aan auto's sleutelen, tot een bokser op de vlucht die terechtkomt in Pamplona tijdens de jaarlijkse stierenrennen. Zijn werk is o.a. vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Frans en Turks. Van Mersbergen studeerde Cultuur en Beleid en Cultuursociologie in Amsterdam en werkte onder andere als stratenmaker, proefdierverzorger, postbode en als producent, productieleider, decorbouwer, fondsenwerver en administrateur in het theater. Sinds 2010 is hij redactielid van De Revisor. Zijn website werd in dat jaar door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland. Voor De laatste ontsnapping ontving hij in 2016 de F. Bordewijk-prijs. Zijn meest recente roman, De Ruiter, verscheen in 2017.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Jan van Mersbergen

 • Winternachten 2015

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy

  Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.

  Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.

  Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.

  Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.