Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan Drost

Jan Drost - foto Keke Keukelaer
Jan Drost - foto Keke Keukelaer

is cultuurfilosoof en publicist. Hij schreef Het romantisch misverstand, waarin hij aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer, Nietzsche, Stendhal, Saul Bellow en Amos Oz laat zien hoe ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken.

Archief beschikbaar voor: Jan Drost

  • Brainwash 2016

    Writers Unlimited in Brainwash 2016: De Tekst van Mijn Leven

    Met: Andrew Solomon, Ignaas Devisch, Jan Drost, Simon(e) van Saarloos, Stephan Sanders, Tamar de Waal, Thijs Lijster, Tom Chatfield

    Writers Unlimited nam deel aan de eerste Haagse editie van het Brainwash festival. In de Koning Willem foyer in de Koninklijke Schouwburg presenteerden we tussen 20.00 uur en 23.00 uur 'De tekst van mijn leven'. Stephan Sanders interviewde schrijvers en filosofen die te gast waren op het festival. Zij droegen hun favoriete teksten voor en lichtten toe waarom deze tekst, dit gedicht, romanfragment of deze songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel riep die tekst nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de gasten in gesprek ging.

  • Liefde is een vreemde ziekte

    Liefde is een vreemde ziekte

    Met: Jan Drost, Jan Hindrik Ravesloot, Karin Amatmoekrim, Katinka Baehr

    Is de romantische liefde eigenlijk wel gezond? En vormt verliefdheid een stabiele basis voor een gelukkig gezinsleven, of moeten we op zoek naar alternatieve manieren om ons te binden? Over de gekte van verliefdheid en de kunst van het liefhebben praatten we met filosoof Jan Drost, hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot en schrijfster Karin Amatmoekrim.

    Het romantisch ideaal viert hoogtij. De gekmakende, allesverzengende romantische liefde is overal vindbaar: in de supermarkt, de film, de kroeg, en in toenemende mate op het web. Dagelijks swipen we honderden profielen weg van potentiële minnaars, we keuren profielen op datingsites, we sturen berichtjes op Facebook en Twitter. Liefde is slechts een klik verwijderd.
    Tegelijkertijd waren de verwachtingen over de liefde nog nooit zo hooggespannen als nu; een levenspartner moet blijvend verrassen, intrigeren, betoveren. En als dat niet meer gebeurt, zijn we vrij om ermee te stoppen. Volgens cijfers van het CBS strandt een op de drie huwelijken, en één op de twee relaties van samenwonenden. Kinderen, een gezamenlijke inboedel of gedeeld inkomen vormen sinds de emancipatie van vrouwen niet langer een bezwaar om te scheiden. Het resultaat: bijna drie miljoen alleenstaanden in Nederland.
    Wetenschappers ontdekken ondertussen steeds meer over de werking van verliefdheid op ons lijf. Een verliefd mens vertoont hersenactiviteiten die sterk lijken op een compulsief-obsessieve stoornis. Mensen met liefdesverdriet vertonen verschijnselen van post-traumatische stress stoornis. Liefdesverdriet kan zelfs tot de dood leiden; volgens cijfers van Stanford University wordt zo'n twee procent van de hartinfarcten veroorzaakt door een gebroken hart.
    Is verliefdheid dan een ziekte?

    Jan Drost is cultuurfilosoof en publicist. Hij schreef Het romantisch misverstand, waarin hij aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer, Nietzsche, Stendhal, Saul Bellow en Amos Oz laat zien hoe ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken.

    Jan Hindrik Ravesloot
    is als hoogleraar Fysiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, en weet alles over de fysieke processen die in gang worden gezet bij verliefdheid.

    Karin Amatmoekrim schrijft romans, korte verhalen en columns. Haar debuutroman Knipperleven (2004) werd lovend ontvangen. In haar roman Het gym (2011) beschrijft ze hoe de Surinaamse Sandra als buitenbeentje stand houdt tussen de witte hockeymeisjes. In 2013 verscheen De man van veel, gebaseerd op het leven van Surinames volksheld en schrijver Anton de Kom.

    Deze avond is georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag. Redactie: Esma Linnemann.