Inschrijven op de nieuwsbrief

Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe - foto Bob Bronshoff
Huub van der Lubbe - foto Bob Bronshoff

(Amsterdam, 1953) is dichter en zanger van popgroep De Dijk en hij maakt deel uit van de drie leden tellende dichtclub Concordia. In februari 2013 verscheen Simpel verlangen, zijn eerste soloalbum dat hij baseerde op liedjes uit Iemand als jij - zijn eerste theatertournee in 2012. In 2013 ging Van der Lubbe opnieuw alleen de theaters in met zijn succesvolle lied- en dichtprogramma. De liedteksten die hij vanaf 1981 schreef voor De Dijk werden in 1995 gebundeld in Melkboer met de blues. In 2003 verscheen Geregeld leven. Een jaar later volgde de Concordia-bundel Versterkte Gedichten en in 2010 Guichelheil. Hierin combineert Van der Lubbe liedteksten met nieuwe gedichten en vertaalde poëzie. Hij was in 2011 jurylid van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Behalve zanger en dichter is hij ook acteur. Hij speelde in 1986 in de Oscarwinnende film De Aanslag en was onlangs te zien in de tv-serie Dokter Deen.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Huub van der Lubbe

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.