Inschrijven op de nieuwsbrief

Gamal Fouad

Gamal Fouad
Gamal Fouad

(Alexandrië, 1976) is schrijver en vormt samen met Claire Fons het beeldend kunstenaarsduo Felix & Mumford dat exposeerde in Berlijn en Bologna, en wiens werk werd aangekocht voor de collectie van het Centraal Museum Utrecht. In 2016 verscheen zijn eerste boek Oneindig eiland, een hilarische roman over een man die wordt uitgenodigd om een schrijfcursus te geven op een tropisch eiland, ook al is hij zelf nog nooit gepubliceerd. Fouad roept de sfeer op het eiland met meesterlijke precisie op, en is behendig komisch in het vertellen van het verhaal van de cursusleider en de deelnemers. Zijn tweede werk De voorhuidenverzamelaar (2018) werd genomineerd voor de Biesheuvelprijs voor de beste korte verhalen. Fouad put voor zijn verhalen zowel uit zijn eigen jeugd in Alexandrië als uit zijn ervaringen als kunstenaar in Berlijn. Het zijn symbolische vertellingen bevolkt door archetypen, waarbij Fouad sterk associatief te werk gaat.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Gamal Fouad

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Fixdit - over de legendarische Nawal el Saadawi

  Schrijver, arts en feminist in 20e-eeuws Egypte - met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Rachida Lamrabet en Gamal Fouad.

  In maart 2021 overleed de legendarische Egyptische auteur Nawal el Saadawi op 90-jarige leeftijd. Kende je haar naam nog niet? Dan is dit programma een mooie kans om dat recht te zetten!

  Nawal el Saadawi wordt ook wel 'de Simone Beauvoir van de Arabische wereld' genoemd, en haar werk heeft heel wat stof doen opwaaien. Ze was arts en activist en schreef onverbloemd over haar leven als vrijgevochten, feministische vrouw in een Egypte waar lang niet iedereen haar opvattingen deelde. Tijd om haar baanbrekende werk in de schijnwerpers te zetten, en laat dat maar aan Annelies Verbeke en Jannah Loontjens van collectief Fixdit over!

  In dit programma, tevens de live-opname van een nieuwe podcastaflevering, gingen auteurs en Fixdit-oprichters Annelies Verbeke en Jannah Loontjens in gesprek met de Belgische auteur en advocaat Rachida Lamrabet en de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Gamal Fouad. Ze bespraken Nawal el Saadawi's invloedrijke werk en in het bijzonder haar roman De val van de imam.

  Over Fixdit
  Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten.

  Fixdit & Writers Unlimited
  Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plekje in de literaire canon verdienen. November 2021 maakten Fixdit en Writers Unlimited gezamenlijk de aflevering Bibi Koetis voor altijd over de Indische auteur Lin Scholte, met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo (schrijver en samensteller van het verzamelde werk van Lin Scholte) en schrijver Gustaaf Peek. Bekijk hier de videoregistratie van de live podcastopname in Nationaal Museum Sophiahof - van Indië tot nu (Den Haag).

  Boekentips:
  Het hele oeuvre van Nawal el Saadawi. Lees vooral De val van de imam, Herinneringen van een vrouwelijke arts (Memoirs of a Woman Doctor) en Woman at Point Zero.


  Voertaal: Nederlands.