Inschrijven op de nieuwsbrief

Femke Halsema

Femke Halsema
Femke Halsema

(Haarlem, 1966) verdiende haar strepen door haar sterk onafhankelijke en intellectuele optreden. Als politica was ze een trouwe voorvechtster van mensenrechten, vrouwenrechten en liberale rechten. Femke Halsema werkt vanaf 2011 als auteur, televisiemaker en producent (o.a. tv serie De Fractie). In 2014 maakte zij met Hassnae Bouazza de documentaireserie Seks en de zonde, over vrouwen in de islamitische wereld. In voorbereiding is een serie over terreur onder de werktitel Fout na de oorlog. Als bijzonder hoogleraar was zij de afgelopen jaren verbonden aan de Universiteiten van Tilburg en Utrecht. Op verzoek van de regering leidde zij twee onderzoekscommissies naar de staat van de semipublieke sector en zij leidde de commissie die onderzoek doet naar de financiële perikelen van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast had en heeft zij diverse bestuursfuncties, zoals voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Weekbladpers Groep, van het bestuur van Stichting Vluchteling en van de 3e internationale conferentie voor vrouwenopvang. Sinds november 2015 is zij voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. In februari 2016 verschijnt haar autobiografie Pluche, over haar jaren in de landelijke politiek.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Femke Halsema

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.

  • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Eyes Wide Open: Noreena Hertz & Femke Halsema

    Econome Noreena Hertz publiceerde onlangs Deze beslissing verandert je leven (Eyes Wide Open). Zij roept burgers op om een radicale omwenteling te maken en eigenmachtige besluitvormers te worden, in staat zelfstandig keuzes te maken; ook als er veel op het spel staat. Maar wat betekent deze omwenteling voor experts als voormalig politica Femke Halsema en Hertz zelf? Wat is hun rol als 'besluitvormer' in een wereld waar iedereen beslist wat er gebeurt? Engelstalig.