Inschrijven op de nieuwsbrief

Erik Kriek

Erik Kriek - foto Ineke Oostveen
Erik Kriek - foto Ineke Oostveen

(Amsterdam, 1966) is een internationaal gevierd stripkunstenaar, graphic novelist en illustrator. Zijn stripreeks over anti-superheld Gutsman ('Masked Defender of Male Inadequacy') en diens moeizame relatie met zijn sexy minnares Tigra en haar ouders bezorgt hem bekendheid en cultstatus. Hij is veelgevraagd als tekenaar en voorziet bijna elk bedrukbaar materiaal van illustraties; van skateboards, posters, CD- en LP-hoezen en sneakers tot uiteraard boeken, kranten en tijdschriften. Krieks recente publicaties omvatten onder meer Het onzienbare en andere verhalen (verstripte SF- en horrorverhalen van H.P. Lovecraft), de stripversie van vijf 'murder ballads' (In the Pines, 2016) en de graphic novels De balling (2019) en De kuil (2023).

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Erik Kriek

 • Writers Unlimited 2024

  Strips en graphic novels met Erik Kriek en Mark Verdult in Bibliotheek Schilderswijk

  Met: Erik Kriek, Mark Verdult

  Strips- en graphic novel-liefhebbers kwamen vrijdagmiddag 19 januari 2024 naar Bibliotheek Schilderswijk (gratis toegang) voor een ontmoeting met een van Nederlands bekendste graphic novel auteurs Erik Kriek, én zijn Haagse collega Mark Verdult.

  Beide beeldkunstenaars vertelden over hun werk, lieten voorbeelden zien en beantwoordden je vragen. Aansluitend bij het festivalthema Human Voices toonden ze hoe je in beelden of illustraties de menselijke stem uitdrukt. En hoe je emoties, contact met anderen of juist eenzaamheid verbeeldt. Gespreksleider was Xander Kowollik, waarnemend bibliothecaris van Bibliotheek Schilderswijk.

  Enkele (aankomende) striptekenaars pakten hun kans en lieten deze middag wat zien van hun werk aan Erik, Mark en de bezoekers. Je kon je daarvoor vooraf aanmelden via een mail aan Bibliotheek Schilderswijk.

  Erik Kriek is internationaal bekend als illustrator en striptekenaar. Hij werd bekend met zijn 'superheld' Gutsman. Hij maakt illustraties voor onder meer Boston Globe, Weltwoche, de Volkskrant, NRC, VPRO Gids en stripblad Zone5300, en ontwerpt albumhoezen, posters en skateboards. Zijn bewerkingen van verhalen van H.P. Lovecraft, Het onzienbare en andere verhalen, is inmiddels in het Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Servisch en Zweeds verschenen.

  De Kuil, het nieuwste one-shot van Erik Kriek, is een meesterlijk verteld en getekend griezelverhaal dat zich nu eens niet in de bossen van Noord-Amerika (In the Pines), noch in de heuvels van middeleeuws IJsland (De Balling) afspeelt, maar gewoon op de Veluwe. Het album is uitgebracht in een hardcover met linnen rug van 132 pagina's en ook als luxe uitgave met extra katern van 12 pagina's met kunstlederen omslag en gesigneerde prent.

  Mark Verdult is een illustrator die werkt en woont in Den Haag. Ook werkt hij in het Huis van Betekenis in Utrecht, een community en verzamelgebouw voor illustratie en grafisch ontwerp. Hij maakt storytelling illustraties voor prentenboeken, graphic novels en comics, met een voorliefde voor het uitbeelden van karakters (poses, expressie van emotie, interactie) als startpunt voor zijn verhalend werk.

  Een van zijn publicatieseries is Red Wanderer, een graphic novel over een dame genaamd Red die aan de hand van een bovennatuurlijke landkaart een belangrijke reis ondergaat, waarin ze haar eigen worstelingen, dilemma's en grenzen zelfstandig te lijf zal moeten gaan.

  Festivaltip: Erik Kriek was vrijdagavond 19 januari 2024 ook te zien in Friday Night Unlimited, de grote festivalavond waar je zelf je route koos langs zo'n twintig programma's op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Daar vertelde hij over een favoriet boek in Boek van mijn leven.

  Van 18 tot en met 21 januari 2024 was het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Laakkwartier, Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Erik Kriek

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

  Eric Kriek koos als favoriet Meridiaan van bloed, of het avondrood in het Westen (1985) van Cormac McCarthy, een roman waarin hij historische en gewelddadige gebeurtenissen beschrijft die plaatsvinden in Texas op de grens tussen de VS en Mexico.