Inschrijven op de nieuwsbrief

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel - foto Jota Chabel
Edward van de Vendel - foto Jota Chabel

(Leerdam, 1964) schrijft kinder- en jeugdboeken. Hij richtte na de Pedagogische Academie een eigen school op in Heemstede voor hij in 1996 debuteerde met Betrap me, een boek met kinderpoëzie. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver van een breed oeuvre bestaande uit gedichten, jeugdromans, toneel, non-fictie, liedjes en teksten voor prentenboeken. Van de Vendel kreeg grote bekendheid door zijn vrolijke Superguppie-kinderliedjes over heel gewone onderwerpen: van witte zwembroekbillen tot hamburgerspoken. Maar hij gaat in zijn werk zware thema's niet uit de weg. Hij startte de Slash-reeks, een serie boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen van jongeren, in 2008 met De Gelukvinder over een jonge asielzoeker uit Afghanistan die vluchtte voor de Taliban. Voor Het kankerkampioenschap voor junioren (2015) sprak hij uitgebreid met een jongen die op zijn 15e te horen kreeg dat hij kanker had. Diverse werken van Van de Vendel zijn onderscheiden met o.a. de Zilveren Griffel, de Gouden Zoen en de Woutertje Pieterse Prijs.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Edward van de Vendel

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.