Inschrijven op de nieuwsbrief

Dewi de Nijs Bik

Dewi de Nijs Bik - foto Stefan Rustenburg
Dewi de Nijs Bik - foto Stefan Rustenburg

(1990) debuteerde met de poëziebundel Indolente (de Arbeiderspers, 2023), waarin ze op zoek gaat naar een taal die ons gedeelde verleden tastbaar maakt – onderweg dient zich een onverwachte geschiedschrijver aan: de oester. Haar werk verscheen verder onder meer in de literaire tijdschriften DW B, nY, Poëziekrant en SAND Journal en als audiowerk online op DIG en bij de VPRO. Ze schreef tien jaar lang artikelen en interviews voor Indisch maandblad Moesson, was redacteur bij Perdu en is bestuurslid bij de Auteursbond. Met haar gedichten draagt ze voor op diverse podia in Nederland en België.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Dewi de Nijs Bik

 • Alfred Birney in gesprek met Ellen Deckwitz - Met voordracht van Dewi de Nijs Bik

  Tussen Oost en West: Een postkoloniale ontdekkingstocht met Alfred Birney en Ellen Deckwitz

  Met: Alfred Birney, Dewi de Nijs Bik, Ellen Deckwitz


  In deze aflevering van de Writers Series gaat Alfred Birney, auteur van onder andere De tolk van Java, in gesprek met Ellen Deckwitz over zijn nieuwe boek Zwerfpost. Dit boek is een persoonlijke selectie uit 25 jaar artikelen, blogposts, columns, essays, kritieken, lezingen, studies, schetsen, schotschriften, reisverslagen en portretten van onbekende schrijvers met afwijkende geluiden over Nederland versus Indonesië. De kern vormt het tussenperspectief van de Indo, tussen Oost en West in, het toonbeeld van de onbegrepen en ongeziene figuur.

  Ellen Deckwitz ontdekte bij het overlijden van haar Indische grootmoeder dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. In de jaren daarna ging ze in gesprek met talloze mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-Indië liggen. Met deze en haar persoonlijke ervaringen op zak, zal ze op de haar kenmerkende originele, geestige, gevoelige maar ook scherpe wijze Alfred Birney interviewen.

  Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Zijn roman De tolk van Java (2016) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs. In 2019 verscheen in de reeks Privé Domein het dagboek Niemand bleef, waarvoor hem de Littéraire Witte Prijs 2020 werd toegekend.

  Ellen Deckwitz is dichter, presentator, maakt theater en schrijft wekelijkse columns in zowel NRC als De Morgen.Haar bundel Hogere natuurkunde (2019) is deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis en het resultaat van gesprekken die Deckwitz voerde met mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-Indië liggen. In 2021 won Ellen Deckwitz De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. In 2022 won ze de Tollensprijs voor haar oeuvre. Ze maakt samen met Joost de Vries en Charlotte Remarque de Literatuurpodcast Boeken FM en heeft de dagelijkse podcast Poëzie Vandaag. Sinds januari 2024 is ze Stadsdichter van Amsterdam.

  Dewi de Nijs Bik (1990) debuteerde met de poëziebundel Indolente (de Arbeiderspers, 2023), waarin ze op zoek gaat naar een taal die ons gedeelde verleden tastbaar maakt - onderweg dient zich een onverwachte geschiedschrijver aan: de oester. Daarnaast publiceerde ze eerder in onder meer Poëziekrant en DW B. Ze werd geselecteerd voor de Parijsresidentie van deBuren en voor de minitournee Vers van het Mes. Sinds 2012 verzorgt ze diepte-interviews voor het Indisch maandblad Moesson.


  ''Een roman waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven.'' -Libris Literatuur Prijs 2017


  ''Genadeloze roman over de rol van het koloniale Nederland tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd in het voormalige Nederlands-Indië. - NRC

  ''Zo'n meesterwerk. Lees dit bloody boek!'' -
  Adriaan van Dis in DWDD


  ''Indrukwekkende roman.'' - AD


  ''Zelden een boek gelezen waarin zo genadeloos geschiedenis wordt geschreven en tegelijk de nood om af te rekenen met de ouders zo hoog is.'' - De Standaard

  Dit Writers Series-programma is Nederlandstalig.

  Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
  Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

  Writers Series: Alfred Birney in gesprek met Ellen Deckwitz
  Woensdag 10 april 2024, 20:30-22:00 uur Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

  Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: januari 2025) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Garbage In, Garbage Out: poëzieprogramma

  Is het lyrisch ik een chatbot die zelfverzekerd uitspraken doet op basis van een verouderde dataset?

  Maarten van der Graaff, die Garbage In, Garbage Out samenstelde, vroeg de dichters goed te luisteren naar chatbots, die het internet afschuimen om onze vragen te beantwoorden. Wat betekent de toon van chatbots die al die informatie tot zinnen smeden voor poëzie?

  Wat is de rol van het lichaam bij het schrijven, lezen en beluisteren van gedichten? Wie of wat hoor je eigenlijk als je naar een gedicht luistert: een intieme stem, of juist een kakafonie? Kan het gedicht een afvalverwerker zijn?

  Garbage In, Garbage Out is een programma met speciaal hiervoor nieuw geschreven en eerder uitgebrachte poëzie van en met Ronelda Kamfer, Simone Atangana Bekono, Astrid Lampe, Dewi de Nijs Bik en (via een vooraf opgenomen op video opgenomen voordracht) Zheng Xiaoqiong.