Inschrijven op de nieuwsbrief

Daphne Huisden

Daphne Huisden
Daphne Huisden

(1988) debuteerde als schrijver in 2010 met de roman Alles is altijd fictie, een sterk verhaal waarin de hoofdpersoon vertrekt uit haar ouderlijk huis en een kamer betrekt. Niemand lijkt haar echt op te merken. Ze heeft moeite een authentiek persoon te worden. In 2013 verscheen haar tweede boek, Dit blijft tussen ons, over een buurtgemeenschap waar de gemoederen hoog oplopen. Charlatans (2021) is een avonturenroman met een gothic sfeer, illusionisme en spookachtige ontwikkelingen over stadsbewoners die zich keren tegen nogal radicale wetten en voorschriften.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Daphne Huisden

 • Winternachten 2023

  Verhalen die verbinden

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Babs Gons, Daphne Huisden, Rakesh Autar, Rihana Jamaludin, Sarita Bajnath, Shantie Singh, Tessa Leuwsha

  Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.

  Het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Hedendaagse schrijvers eren grote voorgangers uit de Caraïbische literatuur. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertellen over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken.

  Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort programma waarin we de diversiteit tonen van de Nederlandse identiteit, die onlosmakelijk verbonden is met de koloniale geschiedenis en andere continenten. In minicolleges vertellen auteurs over andere auteurs die door verhalen en verbeelding deze historie vorm hebben gegeven. We luisteren naar nieuwe talentvolle stemmen die vooral reflecteren op de vraag hoe deze geschiedenis terug komt in het nu. Presentatie: Sarita Bajnath.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

  's Avonds, vanaf 19:30 uur, volgt het avondprogramma All the World's Excuses. Daarin vertellen prominente internationale auteurs over de globale sporen van kolonialisme en slavernij, en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur.