Damiaan Denys
(1965) is toonaangevend psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur. De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Hij ontwikkelde een methode voor diepe hersenstimulatie om dwanggedachten de baas te worden. In 2016 verscheen zijn boek Angstparadox waarin hij bepleit: 'Als er één woord is dat de essentie vervat van de wereld waarin we nu leven, van wat ons leidt en belemmert, dan is het angst.' Denys schreef en speelde theatermonologen waaronder Van angst naar vrijheid (2016), 'over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur'.
(WN 2019)Archief beschikbaar voor: Damiaan Denys
-
Ilja Leonard Pfeijffer is Europa
Met: Damiaan Denys, Ilja Leonard Pfeijffer, Noa Eyl
Wat is er nog over van de grande dame Europa? Ilja Leonard Pfeijffer kruipt in de rol van het noodlijdend werelddeel en bespreekt op de sofa - met psychiater Damiaan Denys de status van belangrijke thema's zoals migratie, toerisme en milieu en blikt in de toekomst.
Aan de hand van fragmenten uit zijn meesterlijke roman Grand Hotel Europa neemt Pfeijffer u mee op reis door het eens zo grote Europa, nu in verval, een schaduw van zichzelf. Met intermezzi van violist Noa Eyl, virtuoos vertolker van klassiek werk, klezmer en jazz.
Ontmoet Ilja Leonard Pfeijffer en Damiaan Denys na afloop in de foyer voor een meet & greet of voor het signeren van hun boeken!
Een van de geliefdste en intrigerendste programma's van voorgaande Winternachten festivaledities keert terug, nu als zelfstandig avondprogramma! De schrijver - verondersteld specialist in het tot leven brengen van personages - laat zich door psychiater Damiaan Denys meevoeren in de wereld van zijn roman. De schrijver op de sofa IS de roman of het personage in een fascinerend en onvoorspelbaar rollenspel.
**** "Grand Hotel Europa deinst nergens voor terug, wil imponeren en imponeert. Het is die grote-grotere-grootste greep die de roman tot een verbluffend meesterstuk maakt. Het is bovendien een heerlijk boek, dat je leest met een gretigheid die almaar koortsachtiger wordt. Pfeijffer ving de tijdgeest en dient hem hier onweerstaanbaar op. Hij heeft de roman van het jaar geschreven" NRC Handelsblad"Grand Hotel Europa is niet alleen een overrompelende leeservaring, Pfeijffer zadelt je ook op met tonnen denkstof. Wie doet het hem na in de huidige Nederlandse literatuur, met zo'n grote greep de tijdgeest het vuur aan de schenen leggen en een lange neus maken tegen al die brave, petieterige romannetjes vol first world problems?" De Morgen
"Noem Grand Hotel Europa gerust een pageturner. Het meest bewonderenswaardige aan de roman is nog wel Pfeijffers fascinatie voor de materie, zijn betrokkenheid. [ ] Grand Hotel Europa is niet alleen een beschouwing over onze identiteit, maar ook een bijdrage aan de voortzetting ervan." de Volkskrant
-
Op de sofa: Aafke Romeijn als Katadreuffe
Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn op de sofa. Als Jacob Willem Katadreuffe, hoofdpersoon uit Karakter (1938) van F. Bordewijk reflecteerde ze op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?
-
Op de sofa: Dimitri Verhulst als Dorian Gray
Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving Dimitri Verhulst op de sofa. Als het titelpersonage uit Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde reflecteerde Verhulst op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?
-
Boek van mijn leven: Damiaan Denys
Schrijvers vertelden over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.
-
Meer dan een monsterboek: Frankenstein-lezen met Hanna Bervoets en Martijntje Smits
Met: Damiaan Denys, Hanna Bervoets, Martijntje Smits
In 1818 schreef de toen maar nog negentienjarige romancier Mary Shelley een baanbrekend boek dat jaren later vele Hollywoodfilms heeft geïnspireerd. Haar boek is in vele opzichten zowel een literair meesterwerk als pionierwerk in een genre dat pas decennia later een naam zou gaan krijgen: science fiction. Maar het boek is ook een diepgaande dialoog over hoe we moeten omgaan met de technologische vooruitgang. Een script over onze grote verwachtingen van én veel angst voor de machine. Op vrijdagavond 14 december vertelden de schrijver Hanna Bervoets en de filosoof en ingenieur Martijntje Smits over hun fascinatie voor Frankenstein. Waarom is Shelley's boek een meesterwerk en nog altijd erg relevant voor onze tijd? Ze droegen hun persoonlijke keuze aan Frankenstein-passages voor en gingen met elkaar en het publiek in gesprek. Gespreksleider was de toonaangevende psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur Damiaan Denys.
Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum -
Nederland op de sofa: Marjolijn van Heemstra
Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.
Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.
Wat is er aan de hand? Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.
-
Nederland op de sofa: Peter Buwalda
Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.
Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.
Wat is er aan de hand? Schrijver en columnist Peter Buwalda vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.
N.B. Oorspronkelijk zou Adriaan van Dis aan dit programma deelnemen. Hij is helaas verhinderd. -
Nederland op de sofa: Tommy Wieringa
Komt een land bij de dokter: Nederland lijdt aan agorafobie. Willen we meer of minder Marokkanen? Hoeveel vluchtelingen nemen we op? En waarom rotten mensen die Zwarte Piet racistisch vinden niet op naar hun eigen land? Tommy Wieringa in de rol van Nederland vertelt waarom hij zo bang is de eigen, vertrouwde omgeving te verlaten en waarom de grote boze buitenwereld zulke monsterlijke vormen heeft aangenomen. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys probeert de angstige toestand van Nederland te begrijpen en te verklaren.
Damiaan Denys vervangt de eerder aangekondigde Gündüz Vassaf.
-
Nederland op de sofa: Stine Jensen
Komt een land bij de dokter: Nederland heeft een burn-out. Van jong tot oud werken we ons te pletter: CITO-toetsen van basisschoolkinderen kunnen hun toekomst maken of breken, als afgestudeerde kom je zonder vier masters en tientallen nevenactiviteiten niet zomaar aan een baan, en de AOW-leeftijd wordt alsmaar verhoogd. We zijn in een constante ratrace, en wat aanvankelijk een voordeel leek oneindig veel mogelijkheden ten opzichte van vroeger wordt langzamerhand een nadeel: keuzestress en het idee dat omdat je in theorie het perfecte leven kan leiden, dat ook moet doen. Met hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys en, als patiënt Nederland, schrijver en filosoof Stine Jensen.
De eerder aangekondigde Joke Hermsen moet wegens griep verstek laten gaan. Stine Jensen is bereid gevonden op het laatste moment haar plaats in te nemen. Damiaan Denys vervangt de in de folder vermelde Gündüz Vassaf.
-
De verbeelding, ons brein en het verhaal van ons leven
Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys bekijkt zijn vak met een filosofische blik. Hij is gefascineerd door wat de mens niet is, door het menselijk tekort. Dit tekort is, volgens hem, de bron van alle verbeelding. Schrijver P. F. Thomese schreef een roman over een man met het romantische idee van de kunstenaar die het niets omarmt en vandaar tot grote hoogte stijgt, maar de werkelijkheid volledig uit het oog verliest. Na een korte voordracht van Denys over verbeelding en het brein zal Tessel Blok hen interviewen over verbeelding en leegte, in de werkelijkheid en in de literatuur. Een programma over de grens tussen pathologie en kunst. Nederlandstalig.