Calliope Tsoupaki
(Griekenland, 1963) is een pianiste en componiste met een volstrekt eigen muzikaal idioom. Tsoupaki put zowel uit de westerse eigentijdse muziek als de Grieks-orthodoxe traditie. In haar vocale werken gebruikt ze ook zeer uiteenlopende teksten: van Bijbelse psalmen en Griekse volksliederen tot gedichten van Pablo Neruda. Tsoupaki studeerde piano en muziektheorie in Athene en compositie bij Yannis Ioanithis. Zij deed zomercursussen bij Iannis Xenakis, Olivier Messiaen en Pierre Boulez en studeerde van 1988 tot 1992 compositie bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze componeerde werk voor o.a. het Nederlands Saxofoonkwartet, Orkest De Volharding, het Nederlands Blazers Ensemble, het Greek Metropolitan Choir en het Asko Ensemble. Ook schreef ze in opdracht van de Griekse omroep, de VARA en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Haar werk wordt uitgevoerd op gerenommeerde festivals in Europa en de VS waaronder het Holland Festival. Zij woont en werkt in Amsterdam.
(WU 15 GR)Archief beschikbaar voor: Calliope Tsoupaki
-
Het Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy
Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.
Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.
Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.
Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.