Inschrijven op de nieuwsbrief

Bright O. Richards

Bright O. Richards
Bright O. Richards

is acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 uit de burgeroorlog in Liberia naar Nederland. Richards ging naar de toneelschool in Arnhem en speelde daarna in diverse producties en gezelschappen. In 2017 ontving Bright met New Dutch Connections de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs, omdat hij "als eigenzinnig theatermaker bruggen bouwt tussen mensen die elkaar nog niet kennen". In zijn theaterstuk As I Left My Father's House (2009) vertelt Richards zijn vluchtverhaal afgewisseld met het relaas van een joodse onderduiker en dat van een islamitische vluchteling. Met zijn New Dutch Connections wil Richards oude en nieuwe Nederlanders met elkaar verbinden. In 2018 maakte Bright bij Theater Utrecht The Bright Side of Life. De komst van meer dan zestigduizend vluchtelingen naar Nederland en de bijkomende uitdaging voor zowel deze mensen als de Nederlandse samenleving, inspireerde hem tot het maken van deze voorstelling.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Bright O. Richards

 • Winternachten 2020

  The Bright Side of Life

  Met: Bright O. Richards, Vamba Sherif

  De theatervoorstelling The Bright Side of Life van en met Bright Richards is een komische en aangrijpende muzikale voorstelling met live muziek over een acteur die zijn thuisland, waar hij beroemd en geliefd was, moet ontvluchten. Eenmaal in Nederland gaat hij inburgeren en op zoek naar nieuw publiek.

  The Bright Side of Life, een productie van Theater Utrecht en New Dutch Connections, toont hoe je als persoon omgaat met het achterlaten van je oude wereld en het integreren in een nieuwe. Uiteindelijk blijkt dat niet daar waar je vandaan komt, maar daar waar het goed met je gaat, je thuis is.

  Bright was zelf een beroemd acteur in Liberia, maar moest 20 jaar geleden vluchten vanwege de burgeroorlog daar. Theater hielp hem een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Hij volgde de acteursopleiding in Arnhem, maakte voorstellingen bij het Ro Theater en speelt sinds 2009 het stuk As I Left My Fathers House door het hele land. De komst van meer dan 60.000 vluchtelingen naar Nederland en de bijkomende uitdaging voor zowel deze mensen als de Nederlandse samenleving, inspireerde hem tot het maken van deze nieuwe voorstelling.

  Na afloop van de voorstelling gaat schrijver Vamba Sherif over de voorstelling in gesprek met acteur Bright O. Richards.

  Concept, tekst en spel: Bright O. Richards
  Regie: Ko van den Bosch
  Muziek van en door: Oleg Fateev
  M.m.v: MC Innocent Ekhator en ongeveer 10 jonge vluchtelingen